Schimbări în Legea PENSIILOR ce vor impacta 3.000.000 de români. „Capcana” pentru cei care au muncit în „medii poluate”, începând cu 1 septembrie

Publicat: 11 03. 2024, 10:22
FOTO - ARHIVĂ: Mediafax Foto/Ana Poenariu

Legea pensiilor aduce modificări semnificative pentru milioane de pensionari, însă nu toate sunt pe placul acestora. Una dintre noile reglementări nepopulare îi vizează pe românii care au lucrat în „medii poluate”.

Modificările aduse de noua lege a pensiilor vor conduce la o creștere semnificativă a pensiilor pentru aproximativ 3.000.000 de români, cu un procent mediu de 40%. Totuși, aproximativ 2.000.000 de pensionari vor continua să primească aceeași sumă ca și până acum.

Pentru cei care au lucrat în medii poluate și puteau ieși la pensie cu doi ani mai devreme, noua lege reprezintă o schimbare majoră. Această opțiune nu va mai fi disponibilă, deoarece pensionarea anticipată fără penalizare a fost eliminată din legislația nouă.

Această modificare vine pe fondul extinderii listei localităților considerate poluate de către Parlament vara trecută. Lucrătorii din aceste zone ar trebui să se pensioneze înainte de 1 septembrie 2024 pentru a beneficia de reducerea cu doi ani a perioadei de muncă înainte de ieșirea la pensie, în conformitate cu prevederile vechii legi a pensiilor.

Într-o declarație, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că noile reguli nu elimină categoria de pensie anticipată, ci vizează evitarea pensionărilor mai devreme din sistemul public de pensii.

„Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate.
De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.

Referitor la acele condiţii impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.

Mă refer în principal la cei care beneficiază de reducere faţă de vârsta standard de pensionare şi ies tot la limită de vârstă, dar beneficiază de o reducere datorită condiţiilor grele de muncă.

Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii”, a declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, potriivt Capital.ro.