Schimbări majore în salarizarea a peste 1,3 milioane de ANGAJAȚI români, în funcție de gradul de complexitate al muncii. Care sunt domeniile vizate

Publicat: 26 10. 2023, 09:11
Schimbări majore în salarizarea a peste 1,3 milioane de angajati români, în funcție de gradul de complexitate al muncii. Care sunt domeniile vizate

Veniturile a peste 1.300.000 de angajați români vor avea parte de modificări semnificative odată cu implementarea noii legi a salarizării. Acestea vor fi clasificate în funcție de complexitatea și gradul performanțelor profesionale.

Posturile din sectorul public vor fi împărțite în funcție de gradul de complexitate al muncii. Astfel, vor exista categorii de la 1 la 12. Gradul 1 va fi atribuit unor funcții precum cea de paznic, în timp ce gradul 12 va fi rezervat președintelui țării.

Spre exemplu, polițistul local, economistul și asistentul maternal cu studii medii sau superioare se vor încadra la gradul 4. La nivelul 7 se vor situa inspectori vamali, lectori universitari și criminaliști, iar salariile bugetarilor vor fi alcătuite dintr-o componentă fixă și una variabilă, cea din urmă ar urma să fie determinată strict de nivelul de performanță.

„Performanța este crucială în administrația centrală și locală. Dorim să avem o lege a salarizării care să fie cât mai clară și să stimuleze munca celor implicați”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, conform observatornews.ro.

Modificări și în salariile angajaților din administrațiile locale

Noua lege a salarizării propune, de asemenea, creșterea remunerației pentru domeniile bugetare care se confruntă cu deficit de personal din cauza veniturilor reduse.

„Diferențele semnificative între salariile din sectorul privat și cel public se observă în cazul specialiștilor în digitalizare. Statul întâmpină dificultăți în atragerea candidaților din mediul privat”, a adăugat Leonard Rizoiu, specialist în resurse umane.

Astfel, un informatician cu experiență, angajat în administrația locală, va câștiga în medie 6.000 de lei net. Prin noile prevederi, IT-iștii din sectorul public ar putea ajunge să obțină venituri duble, comparabile cu cele din sectorul privat, în funcție de complexitatea muncii, nivelul studiilor și performanță.

Modificări vor fi introduse și în salariile angajaților din administrațiile locale, însă acestea vor fi stabilite de către Ministerul Muncii, nu de primari sau președinți de consilii județene, așa cum se întâmplă în prezent.