Schimbările bruște de temperatura AFECTEAZĂ solul. În județul Dolj, solurile uscate devin nisipoase si culturile nu mai sunt productive

Publicat: 22 10. 2024, 16:11
Actualizat: 22 10. 2024, 16:14

This browser does not support the video element.

îToamna a venit cu schimbări bruște de temperatură. Diferențele între noapte și zi sunt de chiar 20°C, ceea ce intensifică fenomenul de deșertificare. În județul Dolj, solurile se usucă și devin nisipoase, iar mulți agricultori sunt nevoiți să aleagă legumicultura în seră.

„La cât de uscat este solul, putem spune că acesta o să fie cât de curând un deșert. Acum este o perioadă când ziua este cald, noaptea este frig. Schimbările bruște de temperatură pot afecta negativ stabilitatea și calitatea solului, iar aceste schimbări bruște de temperatură, cu timpul, o să ducă la eroziunea solului”, a precizat pentru Euronews România Claudia Dunăreanu, director adjunct al Stațiunii de Cercetare Șimnic.

Terenuri întregi sunt acoperite de dune de nisip specifice unui deșert. Așa arată zonele în care s-a intensificat fenomenul de deșertificare din județul Dolj.

Pe terenurile nisipoase nu mai cresc cereale, iar mulți fermieri s-au orientat către legumicultură la solar. Dar și aceasta presupune costuri foarte mari.

Specialiștii de la Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice Dolj spun că terenurile care rămân necultivate prezintă cel mai mare pericol pentru extindere a deșertificării. Între Craiova, Calafat și Corabia mai sunt câteva hectare fertile, care riscă să fie acoperite de nisipuri.

Pedologii susțin că pentru a stopa fenomenul de deșertificare este nevoie de împăduriri. Zona deșertificată se întinde pe circa 100.000 de hectare, iar conform datelor de la Ministerul Mediului, anual, nisipurile se extind și distrug circa 1.000 de hectare fertile.

FOTO – Captură video: Euronews România