Școala reîncepe de luni, 12 aprilie, dar nu pentru toți elevii. Doar cei din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor relua cursurile semetrului al doilea. În plus, toate lecțiile se vor ține online, fără prezență fizică în săli.
Ministrul Educației Naționale a luat această decizie din cauza riscului major de transmitere a virusului SARS-CoV-2.
Astfel, pentru clasele terminale, structura anului şcolar 2021-2022 nu a suferit niciun fel de modificare. Vacanţele de primăvară au rămas cele planificate la datele deja cunoscute: 2 aprilie – 11 aprilie (pentru Sărbătorile Pascale Catolice) şi 30 aprilie – 9 mai (pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe).
Începând de luni, 12 aprilie, și până pe 29 aprilie, toți elevii din clasele terminale vor participa online la activităţile didactice. Pentru elevii din celelalte clase, vacanţa de primăvară va lua sfârșit în data de 4 mai. Ministerul Educației a anunțat că grupele din învăţământul preşcolar, clasa pregătitoare, clasele a I-a, a VII-a şi clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a vor finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie.
Conform calendarelor deja aprobate, examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite. Astfel, în intervalul 22-25 iunie are loc Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a, iar între 28 iunie și 1 iulie se vor desfășura probele scrise ale examenului de Bacalaureat. Pe de altă parte, Evaluarea Națională va avea o sesiune specială, astfel încât să poată participa toți elevii, inclusiv cei care se vor afla în zone carantinate, informează MEN.
„E aproape oficial, în sensul că, în următoarele zile, va apărea şi ordinul de ministru privind calendarul Evaluării Naționale. Este absolut obligatorie o sesiune specială după prima şi asta nu neapărat pentru copiii din localităţile în carantină, ci şi pentru copiii care, în perioada examenelor, sunt infectaţi cu Covid. Ne imaginăm că, pentru un copil de nota 10 care nu se poate prezenta la examen, şansele de reuşită pe traseul educaţional pe care şi l-a propus sunt aproape nule”, a afirmat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.
Probele de competenţe din cadrul examenului de Bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educaţiei.