Școlile din Capitală intră în scenariul roșu, restaurantele se închid. Deciziile Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență

Publicat: 19 10. 2020, 16:54
Actualizat: 19 10. 2020, 17:31
Un focar de COVID-19 de la un centru neuropsihic din Neamț, cercetat de procurori / Sursă Foto: Pixabay

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a constatat, în cadrul ședinței de luni, depășirea pragului de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori și aplicarea măsurilor care se vor aplica, respectiv purtarea obligatorie a măștilor în toate spțiile deschise, trecerea școlilor în scenariul roșu și suspendarea activității, pentru următoarele 14 zile, în restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc din Capitală. 

Decizia CMBSU vine după ce incidența cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile anunțată de GCS a fost de 3,19 la mia de locuitori.

Masca, obligatorile în toate spațiile publice

Hotarârea începe să își producă efectele juridice din data de 20 octombrie 2020, de la ora 00:00, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției prefectului București, Mariana Stancu-Țipișcă.

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a constata încadrarea în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile a hotărât ca purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, să fie obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;

Sunt vizate inclusiv creștele și universitățile

Activitatea didactică față în față de suspendă în unitățile de învățământ, inclusiv creșe și universități, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției prefectului București, Mariana Stancu-Țipișcă, după ședința CMBSU.

A fost interzisă activitatea în cinematografe, în săli de spectacole, evident, s-a instituit obligația purtării măștii în toate spațiile publice, inclusiv copiii care au împlinit vârsta de cinci ani. Masca va fi purtată corespunzător, fiind acoperit nasul și gura.

„A fost interzisă activitatea operatorilor economici, cei care desfășoară activitate de preparare, comercializare a preparatelor în restaurante, ne referim la unitățile tip restaurante, cafenele, pentru interior, iar pentru exterior, evident, că a rămas în vigoare. Și, la fel, este permisă în continuare, prin această hotărâre a CMBSU, activitatea operatorilor economici în interior, pentru clienții cazați în pensiuni, în hoteluri”, a spus Mariana Stancu-Țipișcă.

„Odată ce a fost atins acest prag de 3/1.000 de locuitori și a fost depășit, nu ne mai încadrăm pe acel procent de 30%. Deci a fost interzisă activitatea în interiorul restaurantelor, e păstrată pe terase, în exterior, iar pentru cei din interiorul hotelurilor, pensiunilor, doar pentru clienții cazați în aceste unități. Și a fost interzisă și activitatea operatorilor economici licențiați pentr jocuri de noroc”, a precizat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului București.

Ce prevede legislația

Conform HG nr. 49 din 13.10.2020 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, „constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maxim 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia”.

„De-acum, toate referințele pe incidenţe vor fi făcute în baza cifrelor de la Evidență a Populației, cifre care se actualizează săptămânal. Asta înseamnă că centrele judeţene de conducere şi coordonare a intervenţiei, centrul naţional, în fiecare zi, vor calcula incidenţa pe ultima cifră pe care o au de la Evidenţa Populaţiei. Dacă cifra trece de 3 la mie, hotărârea de guvern şi hotărârea CNSU prevăd că, în maxim 48 de ore, Prefectura sau Comitetul Judeţean sau Comitetul Municipiului Bucureşti constată cifra respectivă şi intră toate măsurile automat; toate măsurile care sunt luate prin hotărârea CNSU sau hotărârea de guvern devin aplicabile. Adică, aici nu mai avem, şi asta s-a încercat, să se evite să existe diferite măsuri luate în diferite zone. Deci, sunt măsurile stabilite în momentul în care s-a intrat prin cifra respectivă, în 48 de ore, Comitetul Municipial sau Judeţean constată şi absolut toate măsurile care sunt prevăzute, intră în vigoare”, declara secretarul de stat în MAI Raed Arafat, la momentul adoptării HG.