Scrisoare sfâșietoare a româncei care se află după gratii, în China, trimisă părinților săi. ”Te rog să îmi dai de pomană hainele din dormitor!”
Românca închisă de aproape 7 ani într-un penitenciar din China le-a trimis o scrisoare emoționantă părinților săi. Deoarece i se interzice să folosească limba română în comunicarea cu familia sa, Alina le-a scris părinților săi în engleză, limbă pe care aceștia nu o cunosc. Scrisoarea datează de câțiva ani, dar abia acum a fost făcută publică de Marius Balo, profesorul clujean care se luptă pentru cauza Alinei. În rândurile pe care le-a trimis părinților săi, Alina își roagă mama să-i dea de pomană hainele pe care le avea în dormitorul apartamentului său, pe care părinții ei l-au vândut pentru a-i putea achita amenda stabilită de instanța chineză.
Închisă de aproape 7 ani într-un penitenciar din China, viața Alinei Apostol este un coșmar inimaginabil. Din cauza condițiilor grele din închisoare, tânăra și-a pierdut dinții și a ajuns piele și os, ea plângându-se părinților săi că mâncarea pe care o primește este prea puțină. Multe dintre mesajele pe care fata le transmite părinților săi telefonic sunt codificate, discuțiile fiind în permanență monitorizate.
Mai mult, Alina este obligată să vorbească în engleză, limbă pe care părinții ei nu o cunosc. De fiecare dată când fiica lor îi sună, soții Apostol sunt nevoiți să apeleze la ajutorul unei persoane care cunoaște această limbă, pentru a putea înțelege ce le spune Alina.
Deși condițiile din penitenciar sunt foarte stricte, tânăra a reușit să trimită acasă, totuși, și o scrisoare, tot în limba engleză, conform regulilor. În rândurile pe care le-a scris părinților săi, tânăra le mărturisește acestora cât de mult îi lipsesc și că duce dorul mâncării gătite de mama sa.
”Dragii mei părinți, îmi lipsiți atât de mult și în fiecare zi mă gândesc doar la ziua în care vă voi lua din nou în brațe. Mă simt complet izolată, deoarece nu am vești de la nimeni. Draga mea mamă, mă gândesc la tine în fiecare secundă. Te iubesc, îmi lipsești și îți promit că îți voi scrie în fiecare lună. Te rog să îl duci pe Lucky la veterinar ca să îi faci injecția împotriva puricilor. Îmi este dor de îmbrățișarea ta și de mâncarea pe care o gătești!”, le-a scris Alina părinților săi.
În ciuda situației dificile în care se află, tânăra încerca la acea vreme să-și păstreze optimismul.
”Iubiții mei părinți, țărișoara noastră mică și frumoasă are oameni buni la suflet care pot face minuni. În fiecare zi mă gândesc că niciun rău nu este permanent și că voi vedea ziua când vă voi îmbrățișa, vă voi săruta și voi fi din nou cu voi. Mi-ar plăcea să am o carte în engleză pe care să o citesc, dar nu am niciuna și văd că este imposibil să pot primi. Aș citi o întreagă bibliotecă dacă aș putea! Îmi amintesc că Albert Einstein spunea că Dumnezeu nu joacă zaruri. Acesta este un alt mod de a spune că totul se întâmplă cu un motiv”, este un alt pasaj din scrisoare Alinei.
”Dumnezeu este mare și bun!”
Tânăra își roagă mama să îi dea de pomană hainele pe care le avea în dormitorul apartamentului său, pe care părinții ei l-au vândut pentru a-i putea achita amenda de 50.000 de euro, stabilită de instanța chineză, care este un element cheie pentru a i se aproba transferul în România.
”Mamă, te rog să dai de pomană la biserică câteva pungi cu mâncare! De asemenea, te rog să îmi dai și hainele din dormitor! Sper ca în acest fel să se milostivească Dumnezeu și de noi și să ne aducă din nou împreună. Tată drag, te rog să fii puternic și să te îngrijești de sănătate! Te rog, apelează la țara noastră pentru a vă sprijini în această suferință! Simt că nu ești singur și Dumnezeu este cu tine. El va face o minune pentru noi! Te iubesc, tăticule! Dumnezeu este mare și bun! Te iubesc atât de mult! Îmi este dor de toți cei de acasă! Îmi este dor de limba română! Aștept vești!”, își încheie Alina Apostol scrisoarea trimisă părinților săi.
Alina Apostol, de profesie traducătoare, avea 28 de ani când a fost arestată în China și acuzată de fraudă cu cardul de credit. După un an și jumătate de arest preventiv, a fost condamnată la 13 ani și jumătate de închisoare, sentință la care s-a adăugat și o amendă de 50.000 de euro.
Tatăl ei se luptă ca singurul său copil să fie transferat în țară, dar fără succes. Pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestui caz, profesorul Marius Balo, care a stat și el închis în China 8 ani, a intrat, sâmbătă, în greva foamei, fiind a doua oară în decurs de un an când recurge la acest gest, în speranța că va sensibiliza autoritățile în cazul Alinei.
CITEȘTE ȘI: