Elias este un elev de 11 ani din Vaslui. Alături de cei șase frați ai săi, este crescut doar de mamă, pentru că tatăl este plecat la muncă în Germania. Visează să zboare cândva cu avionul, dar nu singur, ci cu „tati, mami și frații” lui.
Elias este doar unul dintre cei peste 72.000 de copii din România care cresc fără a avea alături unul dintre părinți. De Ziua românilor de pretutindeni, elevul de doar 11 ani a transmis un mesaj emoționant.
„Dragă om bun, mă cheamă Elias si am 11 ani. Materia mea preferată e matematica, pentru că-i cea mai ușoară. Nu am note bune la toate materiile, dar la matematică mă pricep. Tabla înmulțirii si împărțirii le știu pe de rost. Acasă suntem șase frați. Mama are grijă singură de noi, pentru că tata e plecat în Germania. Vorbesc cu tati în fiecare zi la telefon, după școală, când el are pauza de masă.
Nu vorbim prea mult, că el are pauză numa’ jumătate de oră. Mă întreabă cum a fost la școală, dacă am mâncat si gata. Pe urmă, vorbește puțin cu mama si cu frații mei. Tata stă mai mult în Germania decât în România. Dar când vine acasă, de fiecare dată, scoate din valiza lui dulciuri, jucării, haine sau adiași din ăia albi ca pasta de dinți. De obicei se întoarce la noi de sărbători, Crăciun și Paște.
Apoi, mai vine iarna sau vara câteva săptămâni și pleacă din nou. Tata a plecat în Germania și cu autobuzul, și cu avionul. Eu cu avionul nu am fost niciodată, dar tata zice că e tare frumos. Spune că, de sus, norii sunt ca vata de zahăr. Mi-ar plăcea să merg și eu într-o zi cu avionul. Dar nu vreau singur. Mi-e frică. Vreau să merg cu tati, mami, frații, toată lumea. Cu drag, Elias”.
Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului si Adopție, mai bine de unu din zece suferă din cauza plecării ambilor părinți la muncă în afară. „Aceasta cifră, însă, nu reflectă numărul real al copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, dacă luăm în calcul sutele de mii de români care pleacă în fiecare an ca lucrători sezonieri în agricultură, atrage atenția World Vision România.
Drept urmare, numărul de copii care trăiesc fără unul dintre părinți este mult mare. Sute de mii de copii sunt într-un mai mare risc de abandon școlar și de-a se simți singuri din cauza absenței mamelor sau a taților”, a transmis World Vision România.