Medicamentele s-au scumpit cu peste 20%, în prima lună după corecția Canamed, procent neatins de decenii. De la 1 august, a intrat în vigoare corecţia preţurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed). Catalogul include peste 6.200 de medicamente. În cele mai multe cazuri, prețurile au crescut în rândul medicamentelor ieftine pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară de cel mult 14%.
Conform Institutului Național de Statistică (INS), prețurile au crescut cu peste 20% în luna august, în medie, faţă de luna precedentă şi cu 15,06% faţă de august 2022.
În anul 2010, prețurile medicamentelor au înregistrat o creștere semnificativă de 7.86% față de anul anterior.
La corecţia Canamed din acest an, s-au aplicat prevederile ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1.346/2023.
Actul normativ prevede că, în cadrul procesului de corecţie a preţurilor din Canamed din 2023, „preţurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate şi care au o valoare mai mică de 25 lei pot fi indexate cu 14%, iar cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 lei – 49,99 lei pot fi indexate cu 7%”.
Măsura a fost aprobată după ce reprezentanţii producătorilor de medicamente din România au solicitat autorităţilor măsuri urgente din cauza creşterii preţurilor materiilor prime şi materiale necesare în industria farmaceutică.
CITEȘTE ȘI:
„Nu mă simțeam bine și m-am dus la spital” – Experiența unui pacient cu un diagnostic grav