Locul I între cultivatorii de floarea-soarelui din UE este doar unul de palmares, nefiind de vreun folos pieței interne de consum: pe de o parte, anul trecut, prețul uleiului a crescut cu aproape 10% în magazine, iar pe de altă parte, producătorii locali au ajuns să importe semințe tocmai din America de Sud.
Anul trecut, România s-a menținut pe prima poziție în topul producătorilor de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, atât în ceea ce priveşte producţia, cu un total de 2,07 milioane tone, cât şi la suprafaţa cultivată, de 1,22 milioane hectare, potrivit datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Ce arată datele INS?
Recolta totală de floarea-soarelui s-a micșorat, anul trecut, din cauza secetei cu 1,5 milioane tone, respectiv cu 42%, faţă de anul 2019 când producția s-a apropiat de patru milioane. Pare incredibil, dar dintr-o producție oricum mică, o mare parte a luat calea exportului, adică 1,5 milioane tone. O explicație ar putea fi și faptul că avem tot mai puține fabrici, undeva la numai șase unități de producție, potrivit datelor din piață.
Anul 2021 a adus, însă, și o premieră nedorită – importuri de semințe de floarea soarelui tocmai din Argentina. Ținând cont de costurile legate de transport, este foarte probabil ca prețul să fie foarte bun din moment ce procesatorilor le convine să importe materia primă de la o așa mare distanță.
“Prețul la ulei a crescut, vorbim de câțiva bănuți, până la 5% la procesatori, dar la raft, uleiul este mai scump cu aproximativ 10%”, a declarat pentru Gândul Financiar Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe Sindalimenta.
Datele INS confirmă declarația președintelui Federației, și arată faptul că uleiul s-a situat în topul alimentelor cu cele mai mai mari creșteri de prețuri (11,45%), în primele două luni ale acestui an, față de aceeași perioadă din 2020.
Dragoș Frumosu spune că este clar că seceta a influențat prețul, după ce ani de zile aceasta nu mai fusese modificat. Rămâne totuși întrebarea în ce măsură producătorii de ulei își acoperă acum costurile, pentru că după cum se știe mulți jucători din industria alimentară s-au temut să recurgă la la scumpiri de frică că le vor scădea vânzările.
Ca și la alte industrii, prețul nu a fost reactualizat de frică că scad vânzările, iar faptul că au ținut prețul pe loc înseamnă că au avut de unde – Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta
Top producători în Uniunea Europeană
Datele INS arată că în topul ţărilor cu cele mai mari producţii de floarea soarelui din UE se mai află ţara vecină, Ungaria, cu un total de 1,749 milioane tone şi o suprafaţă cultivată de 617.000 hectare, Bulgaria – 1,66 milioane tone (810.000 hectare) şi Franţa – 1,655 milioane tone (775.000 hectare).
Citește si https://bit.ly/3uup5WF
România ocupă constant din anul 2015 primul loc în Uniunea Europeană la producţia de floarea-soarelui, dar şi la suprafaţa cultivată, iar potenţialul de export de seminţe este unul semnificativ, ţinând cont că necesarul intern de consum totalizează doar 750.000 de tone.
România exportă la greu
România a exportat anul trecut în spaţiul intra şi extra comunitar o cantitate de 1,544 milioane tone de seminţe de floarea-soarelui, încasând aproape 606 milioane euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
Exportul de seminţe de floarea-soarelui este de opt ori mai mare decât exportul de ulei, iar încasările de peste patru ori. Anul trecut, a fost livrată pe piaţa externă o cantitate de 190.600 tone ulei de floarea-soarelui, iar suma încasată a depăşit uşor 150 milioane euro.
Pe de altă parte, în 2020 a fost importată o cantitate de 250.700 tone de seminţe de floarea soarelui, în valoare de 207,1 milioane euro.