VIDEO | Viața se scumpește în următoarele șase luni, după ”inflația industrială”

Publicat: 11 01. 2022, 10:30
Actualizat: 11 01. 2022, 11:24

This browser does not support the video element.

Creșterea „inflației industriale” anticipează o scumpire majoră a vieții, pentru că indicele prețurilor producției industriale este ceva mult mai mare și mai amenințător decât indicele prețurilor de consum, primul dintre ele exprimînd realitatea prețurilor din industria care produce bunuri și care susține, în mare măsură, economia românească. Prețuri care se vor regăsi, curând, și în scumpirea bunurilor de pe piața consumatorului final, arată analistul Gândul Petrișor Peiu, în TOP 5 evenimente economice ale săptămânii 1-7 ianuarie 2022.

Dacă inflația anualizată din noiembrie 2021 era de 7,8%, „inflația industrială” a atins, în aceeași lună, 32,2%, scumpire care se va reflecta în prețurile către consumatorii finali în următoarele șase-nouă luni.

Institutul Național de Statistică a publicat evoluția indicelui prețurilor producției industriale pentru noiembrie 2021, care indică o scumpire a costului produselor industriale cu 32,2%.

Și, ceea ce este mai grav, pe canalul extern vine o scumpire a producției industriale de 18,32 %, în vreme ce din țară (canalul intern) vine o scumpire și mai mare a producției industriale: 40,39%.

Într-o singură lună, preţurile producţiei industriale per total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 4,9%, faţă de luna octombrie 2021. Dacă privim în amănunt, o să găsim o creștere a prețului de producție a energie electrice și termice și a gazelor naturale cu 95%, o creștere de costuri în industria extractivă de peste 80%, la producerea de cocs și la rafinării o creștere cu peste 100% (o dublare de costuri), cu 36% la prelucrarea lemnului și cu 10% la fabricarea automobilelor și în industria alimentară.


Sursa: https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/ippi11r21.pdf