Se amână VIITURA. Nivelul maxim al Dunării va fi atins săptămâna viitoare. Nivelul Fluviului, rezonabil

Publicat: 26 09. 2024, 20:00
Actualizat: 26 09. 2024, 20:04
Foto: Captură video Facebook Guvernul României. Directorul ANM, Sorin Lucaci

Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci, a afirmat că, joi, la intrarea în ţară, Dunărea are un debit de 6.800 de metri cubi pe secundă, iar vârful viiturii va fi atins în 2-3 octombrie, când se va înregistra un debit de 7.500 de metri cubi pe secundă. Lucaci a adăugat că acest debit al Dunării, cumulat cu ploile anunţate în zilele următoare, ar ajunge la 9.500 de metri cubi pe secundă, care poate fi gestionat. El a explicat că problemele pot apărea în cazul în care se va înregistra un debit peste 13.500 de metri cubi.

Sorin Lucaci a negat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei operative convocate de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecţie a populaţiei, în contextul avertizarilor meteorologice, informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora debitul Dunării va ajunge la  15.000 de metri cubi pe secundă.

Nici vorbă de inundații catastrofale

Dunărea nu va egala nivelul record din 2006, cel de spre 15.000 de mc/s. Lucaci a precizat că vârful viiturii va fi în 2-3 octombrie.

”Aş dori să clarific speculaţiile care au apărut în special astăzi în presă legat de debitele Dunării datorită acestei viituri. Am citit că s-a discutat mult despre un debit de 15.000 de metri cubi pe secundă. Este un debit care cu siguranţă nu va exista în această perioadă. În explicaţiile pe care împreună cu colegii le-am dat anterior pe acest subiect, se prezenta un scenariu care era posibil, dar din fericire nu s-a întâmplat în 2006, când s-a apropiat debitul de această valoare de 15.000 de metri cubi pe secundă”, a declarat directorul general al ANAR.
Citiți și: FENOMENE METEO EXTREME în week-end. Sâmbătă va fi vară, duminică, toamnă și potop în jumătate de România. Viitura, așteptată în același interval