Prima pagină » Actualitate » Se dau pensii de 6000 de lei! Cât trebuie să muncești ca să iei atâția bani și ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024

Se dau pensii de 6000 de lei! Cât trebuie să muncești ca să iei atâția bani și ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024

Se dau pensii de 6000 de lei! Cât trebuie să muncești ca să iei atâția bani și ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024

Continuă discuțiile aprinse pe subiectul majorării pensiilor în România. Mulți români trăiesc de pe o zi pe alta, în timp ce alții își freacă mâinile de bucurie că vor încasa o pensie de 6000 de lei, după recalcularea din 2024.

Într-adevăr, despre această sumă vorbim, dar nu toți vor încasa atâția bani.

Ce vechime trebuie să ai pentru o pensie de 6000 de lei

Pensionarii români, dar și cei care acum își depun dosarul, așteaptă cu sufletul la gură intrarea în vigoare a noilor prevederi. S-a modificat Legea pensiilor, iar din 2024 se recalculează drepturile seniorilor.

Sunt milioane de români care vor să afle exact câți bani urmează să primească după recalcularea din 2024.

Ce se știe până acum este că, anul viitor, Guvernul Ciolacu a promis că vor fi două majorări semnificative.

Până atunci, românii discută și analizează la piață, în parc, chiar și pe rețelele sociale articolele din lege. Fiecare vrea să învețe cum se aplică noua formulă de calcul a pensiei, evident, raportat la propria-i situație.

Se pare că, ținând cont de toate cele ce s-au transmis dinspre autorități, pensionarii au concluzionat că, pentru a beneficia de un venit de 6.000 de lei, ar fi necesari 33 de ani de contribuții la sistemul public de pensii.

Potrivit capital.ro, o persoană care a lucrat 6 ani și 9 luni în grupe de muncă ar avea, după aplicarea formulei de calcul, o vechime de 33 de ani și 3 luni, în condiții normale. Mai departe, această cifră se adună cu cei 6 ani și 9 luni de muncă în grupe și se ajunge la un total de 40 de ani.

Un astfel de caz înseamnă 10,25 de puncte de stabilitate pentru această persoană. Iar pe talonul de pensie, am vorbi de 66,40755. Adăugând punctele de stabilitate, suma totală ajunge la 76,65755, mai arată sursa citată.

Mai departe, pensia se calculează înmulțind numărul de puncte cu Valoarea de Punct (81 de lei). Astfel, această persoană va ajunge să primească o pensie de 6203 de lei. Suma nu este netă, căci se impozitează cu 10%, „în mână” rămânând 5800 de lei.

Altfel, primul-ministru Marcel Ciolacu a afirmat, luni, 11 decembrie 2023, că toate pensiile din România vor crește cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024. Majorarea de luna viitoare are legătură cu indexarea cu rata inflației.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și