Prima pagină » Actualitate » Se deschide o nouă fabrică în România, investiție de 70 de milioane de euro. Sute de oameni sunt pregătiți să lucreze aici

Se deschide o nouă fabrică în România, investiție de 70 de milioane de euro. Sute de oameni sunt pregătiți să lucreze aici

Se deschide o nouă fabrică în România, investiție de 70 de milioane de euro. Sute de oameni sunt pregătiți să lucreze aici

Se deschide o nouă fabrică în România, după o investiție de 70 de milioane de euro. Germanii de la Stada sunt gata să înceapă producţia de medicamente în noua fabrică din Turda, după 15 luni de la începutul investiţiei.

Este cea mai mare investiţie greenfield în producţia locală de medicamente din ultimii ani a unei companii cu capital străin.

Stada, un colos cu o cifră de afaceri de 4 miliarde de euro

„Noua fabrică Stada este importantă şi pentru oraşul Turda, pentru ţară”, a spus la inaugurarea unităţii de producţie chiar CEO-ul Stada, Peter Goldschmidt, manager care are pe mână 4 miliarde de euro, cifra de afaceri a grupului german.

Goldschmidt a recunoscut că este pentru prima dată când ajunge la Turda, micul orăşel de lângă Cluj-Napoca, de 40.000 de locuitori, fiind scenă pentru autorităţi, oficiali din companii, ambasadori, medici, farmacişti.

După 15 luni de la începutul lucrărilor, Stada a finalizat o construcţie de 70 de milioane euro, din care 21 de milioane au fost din ajutor de stat. De aici vor ajunge pe piață 150 de milioane de cutii de medicamente, dacă fabrica va funcționa la capacitate maximă. Doar 20% din producţie va rămâne în ţară, restul va pleca peste graniţă.

Despre importanţa fabricii de la Turda a vorbit şi Mihai Fugarevici, directorul Stada România: „Industria farmaceutică este una strategică. Consolidarea ei este extrem de importantă. Securizarea aprovizionării cu medicamente în România este un subiect extrem de important. Noi astăzi punem o cărămidă, ajutaţi de autorităţile din România. Îmi doresc să am mâine provocarea de a vedea o nouă companie farma care pune o fabrică cu care să putem avea o competiţie privind cine are cea mai bună fabrică”.

Forţa de muncă, criteriu de departajare

Fabrica de la Turda va avea 400 de angajaţi.

„Zona Cluj-Turda-Mureş se dezvoltă ca o axă farmaceutică importantă pentru România. Educarea personalului pentru aceste fabrici devine un punct cheie pentru zonă şi pentru industria farmaceutică”, a spus Mihai Fugarevici.

Peter Goldschmidt a precizat că experienţa oamenilor din zona Turdei a fost un motiv pentru care compania a ales să investească în România – „Dacă nu găseşti forţa de muncă potrivită, nu se va întâmpla nimic”.

O altă caracteristică a fabricii nou inaugurate este digitalizarea, faptul că nu se mai foloseşte hârtie pentru a marca fiecare pas al procesului de fabricaţie. „Fabrica este am­plasată strategic pentru noi. Avem un centru de excelenţă de testare în România, este o locaţie bună pentru a asigura medicamente pentru pacienţii din Europa. Am folosit talentul local pentru a construi această fabrică, contractori calificaţi”, a spus Miguel Pagan, chief technological officer la Stada.

România are deficit pe piața de medicamente

România are în prezent deficit comercial în ceea ce priveşte piaţa de medicamente, bazându-se cu precădere pe importurile acestor produse.

Grupul Stada este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa farma, având o istorie de 130 de ani în această industrie. În România a intrat în 1992, printr-o subsidiară.

Pe lângă fabrica de la Turda nou inaugurată, Stada mai are în România un laborator de testare a produselor la Timişoara şi un depozit de medicamente în acelaşi oraş.

Compania a mizat pe dezvoltarea portofoliului de suplimente alimentare, cumpărând producătorul ceh Walmark în 2019, într-o tranzacţie internaţională. Stada are în România peste 200 de produse în portofoliu din zona de OTC-uri (medicamente fără reţetă), suplimente alimentare, dispozitive medicale, dar şi produse eliberate cu prescripţie.

CITEȘTE ȘI:

România nu poate fabrica medicamente de ultimă generație. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente: România a devenit un simplu importator de vaccinuri și medicamente

Medicamentele fabricate în România, doar 8% din valoarea pieței. Ponderea este de cinci ori mai mică decât acum opt ani

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și