Se împlinesc 31 de ani de la mineriada din iunie 1990. Asociațiile victimelor: Numărul morților depășește 100

Publicat: 13 06. 2021, 11:54
Sursa foto: Victor Ciupuliga/MEDIAFAX FOTO

Duminică se împlinesc 31 de ani de la debutul mineriadei din 13-15 iunie 1990, unul dintre cele mai negre și violente episoade din epoca României postdecembriste.

La acea vreme, cele 53 de zile de proteste anticomuniste din centrul Bucureștiului au fost reprimate cu ajutorul minerilor aduși în Capitală din Valea Jiului, amintește B1.ro.

Oficial, șase oameni au murit și aproape 2.000 au fost răniți sau reținuți abuziv. Nici până astăzi, la mai bine de trei decenii, vinovații nu au fost pedepsiți, iar dosarul mineriadei stă prin sertarele justiției.

Mineriada din 1990. „Forțele conștiente și responsabile” versus „golanii” din Piața Universității

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1990, autoritățile au intervenit în forță pentru a-i împrăștia pe așa-zișii „golani” aflați de 52 de zile în Piața Universității.

Seara, la televiziunea publică poate fi auzit comunicatul președintelui de atunci, Ion Iliescu, care cheamă în ajutor forțele „conștiente și responsabile” împotriva „grupurilor extremiste”.

Deşi evenimentele păreau să se deruleze spontan, au existat voci, precum cea a fostui procuror militar Dan Voinea care au spus că atacul minerilor din 13-15 iunie 1990 a fost premeditat chiar de forțele de ordine.

O noapte mai târziu, trenurile cu mineri din Valea Jiului ajungeau la București. Minerii s-au îndreptat atunci către Piața Universității pentru a o elibera de protestatari, adică exact ceea ce le ceruse Iliescu cu o seară înainte.

Oficial, în urma incidentelor sângeroase care au urmat în Piața Universității, oficial, 6 oameni au murit, iar peste 700 au fost răniți. Cu toate acestea, asociațiile victimelor mineriadelor susțin că numărul morților s-ar ridica la peste 100.

Dosarul mineriadei, încă nefinalizat

La 31 de ani de la mineriada din iunie 1990, dosarul zace undeva între instituțiile din domeniul justiției. La finalul anului trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a retrimis dosarul la procurori, pentru refacerea anchetei.

Printre cei 13 inculpați din acest dosar se numără Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu sau Miron Cozma. Lor le sunt aduse acuzații de infracțiuni contra umanității, fapte care se pedepsesc cu închisoare pe viață sau închisoare de la 15 la 20 de ani.

Președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, va depune în Piața Universității o coroană în memoria victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990.