Se încurcă „ițele” în DOSARUL Pantelimon. Decesele a cinci pacienţi morţi în ATI fuseseră deja reclamate la Parchet. STRATEGIA anchetatorilor
Dosarul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon se complică pe zi ce trece! Cinci dosare de moarte suspectă au fost deschise, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, anterior sesizării privind decesele care ar fi fost cauzate de scăderea dozelor de noradrenalină din secţia de terapie intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon.
Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti informează, marţi, că „de-a lungul timpului”, Parchetul a primit sesizări privind decese suspecte ale unor pacienţi internaţi la mai multe unităţi sanitare din Capitală, inclusiv la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Cinci astfel de dosare de moarte suspectă au fost deschise, recent, în urma morţii unor pacienţi la Spitalul Sfântul Pantelimon. Procurorii menţionează că autopsiile în cele cinci cazuri au fost dispuse înainte să apară sesizarea privind cele 20 de decese.
„În fiecare zi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București vin, cel puțin, cinci asemenea sesizări de la spitale”
După primirea sesizării, procurorii au constatat că decesele pacienţilor anchetate în cele cinci dosare se produseseră în perioada specificată în reclamaţie.
Anchetatorii precizează că sunt „interesaţi” de necropsiile realizate în cele cinci cazuri, dar că, în acest moment, nu au solicitat exhumarea cadavrelor pentru noi analize.
Conform procurorilor, printre dosarele de moarte suspectă anchetate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti se numără şi dosarele cu decese din spitale, declarate cazuri medico-legale conform unor criterii din Normele metodologice privind efectuarea autopsiilor.
„Parchetul de pe lângă Tribunalul București anchetează, între altele, dosarele de moarte suspectă. Între acestea, sunt și dosarele cu decese din spitale, declarate cazuri medico-legale, conform unor criterii din Normele metodologice privind efectuarea autopsiilor. În fiecare zi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București vin, cel puțin, cinci asemenea sesizări de la spitale.
De-a lungul timpului, au venit sesizări și de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ulterior dispunerii autopsiilor, a apărut sesizarea asta care face obiectul dosarului, cu cele 20 de persoane decedate. Cei cinci sunt persoane decedate la Spitalul Sf. Pantelimon, cu privire la care s-au făcut la momentul respectiv dosare de moarte suspectă. Ulterior, ne-am dat seama că decesele provin din perioada critică. Așa că da, suntem interesați de rezultatele celor cinci autopsii, pentru a vedea dacă sunt relevante în cauză. Nu se fac acum exhumări”, au precizat pentru GÂNDUL, reprezentanți ai PTB.
În plus, conform surselor Gândul, procurorii au mai primit o sesizare de la directorul interimar al spitalului Sf. Pantelimon, după ce o asistentă de la ATI a sesizat conducerii faptul că, în urmă cu două zile, a gasit un injectomat scos din priză.
O altă sesizare privește un alt caz, în care un mesdic ar fi scăzut doza de noradrenalina, în urmă cu două săptămâni unui pacient, fără a exista o indicație terapeutică în acest sens.
Medicul Răzvan Jitianu este noul manager interimar al Spitalului Sfântul Pantelimon
Jitianu este medic primar chirurgie generală, coordonator al Blocului Operator Central de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Potrivit unor surse medicale, mai mulţi medici au refuzat funcţia de manager la acest spital.
Răzvan Jitianu va prelua conducerea Spitalului Pantelimon pentru următoarele două luni, după ce medicul Bogdan Socea a demisionat din cauza scandalului legat de morțile suspecte de la ATI.
Dr. Jitianu, cu 21 de ani de experiență la spital și actual coordonator al Blocului Operator Central, va prelua funcția începând de pe 12 august, potrivit Libertatea. Postul de director medical rămâne însă neocupat, în urma refuzului de către 11 medici de a prelua funcția, potrivit sursei citate.
Managerul unității medicale, medicul Bogdan Socea, și-a anunțat vineri, pe 9 august, demisia, la cererea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în contextul scandalului legat de morțile suspecte, care a dus la arestarea preventivă a două doctorițe pentru omor calificat.
„Spitalul nostru se află în centrul unui scandal major. Înțelegem pe deplin gravitatea situației și impactul negativ pe care acesta îl are asupra familiilor pacienților și asupra încrederii comunității în sistemul de sănătate. (…) Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” rămâne dedicat furnizării de servicii medicale de calitate și sigure pentru toți pacienții noștri.
Înțelegem importanța accesului la îngrijire medicală de urgență și ne străduim să îmbunătățim continuu standardele noastre de practică medicală. În lumina solicitării domnului Ministru al Sănătății, Prof. Dr. Alexandru Rafila, a Primului-Ministru și a circumstanțelor recente, îmi prezint demisia din funcția de manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” București, pentru a sprijini eforturile comune de restabilire a încrederii publicului în această instituție”, a scris pe Facebok medicul Bogdan Socea, vineri.
Informații halucinate în referatul procurorilor
Referatul procurorilor în cazul Sf. Pantelimon, pe baza căruia judecătorii au hotărât arestarea celor două doctorițe ATI, scoate la iveală informații halucinate. GÂNDUL vă prezintă o discuție care a avut loc între una dintre doctorițe – cunoscută între colegi sub porecla „Doamna cu coasa” – și iubitul ei, care este medic, la rândul lui.
Procurorii au reținut inițial, pentru 24 de ore, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la Secția ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon”, fiind acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.
Ulterior, ele au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, după ce instanța a emis un mandat în acest sens. Cele două cadre medicale sunt suspectate că au provocat moartea unui pacient de 54 de ani, aflat în stare gravă, prin scăderea deliberată a dozei de Noradrenalină, în două rânduri, în martie și aprilie 2024, ceea ce a dus la decesul acestuia.
Stenograma discuției între „Doamna cu coasa” și iubitul ei
Din stenogramele interceptate de procurori, obținute de jurnaliștii GÂNDUL, ies la iveală detalii șocante despre modul în care una dintre doctorițe, Maria Miron, poreclită de colegi și „Doamna cu coasa”, discuta despre situație cu iubitul ei, care este medic la rândul lui.
În discuție, cei doi abordează cazul unui alt medic, subliniind că Noradrenalina „prelungește o suferință, nu tratează absolut nimic”. Iubitul doctoriței îi sugerează acesteia că „tre’ să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă.”