Se întoarce iarna! Cod galben de ninsori și viscol în 23 de județe din România

Publicat: 04 01. 2023, 11:36
Actualizat: 04 01. 2023, 22:42
Foto: Pexels.com

Se întoarce iarna! După ce în primele zile ale noului an, vremea a fost una care a semănat mai degrabă cu una de martie decât cu cea a începutului de ianuarie, temperaturile scad, iar ninsoarea și viscolul își fac simțită prezența.

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări meteo cod galben de ninsori și viscol, care vizează 23 de județe ale țării.

Așadar, în intervalul 05 ianuarie, ora 02 – 05 ianuarie, ora 14, în Carpații Orientali și local în Munții Apuseni vântul va avea intensificări, cu viteze de 60…80 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 100…120 km/h. În grupele nordice ale Carpaților Orientali va fi viscol, iar vizibilitatea se va reduce semnificativ. Vântul se va intensifica temporar și în nordul Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei unde se vor înregistra viteze de 55…60 km/h.

 

De asemenea, în intervalul 05 ianuarie, ora 14 – 06 ianuarie, ora 12, la munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h, iar în zona înaltă (la peste 1700 m), rafalele vor depăși 100…120 km/h și temporar va ninge viscolit. Local în Transilvania, temporar vor fi intensificări, cu viteze în general de 55…70 km/h.

Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului.

Recomandările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU):

  • Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
  • Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
  • Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.