Se schimbă criteriile de acordare a burselor de merit pentru elevi. Ligia Deca, ministrul Educației a declarat că vor fi făcute unele ”ajustări care să țină de un prag de medie”.
“Principiul de a acorda bursele unui procent de elevi din fiecare clasă din fiecare școală este unul bun. Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor.
Ne dorim ca în mod cumulat, bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase. Valoarea va fi discutată odată cu bugetul de anul viitor. Bursa (n. red) în acest an rămâne pe regulile anunțate. Dosarele de curs au fost deja făcute, au fost aprobate. Deci în acest an mergem pe politicile anunțate. Modificările pe care le-am sugerat urmează să le discutăm împreună cu actorii din învățământ și apoi să facem modificările normative”, a spus Deca.
Schimbarea vine în contextul în care aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.
Cuantumul minim al burselor și metodologia-cadru de acordare a burselor sunt aprobate prin ordin al ministrului educației, la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFÎP). Pentru anul școlar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este stabilit:
a) bursă de merit – 450 lei/ lună; (n.r. – crește de la 200 de lei cât este în prezent)
b) bursă socială – 300 lei/ lună; (n.r. – crește de la 200 de lei, cât este în prezent)
c) bursă tehnologică – 300 lei/ lună – în prezent nu există acest tip de bursă.
Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:
a) sume alocate de autoritățile administrației publice locale;
b) alte venituri obținute potrivit legii.
Valoarea burselor de excelență olimpică I este raportată la salariul minim brut pe țară, care anul acesta este în valoare de 3000 de lei și există 4 tipuri de burse.
Foto: Pexels.com