Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, luni seara, la finalul ședinței de Guvern, că nu este luată în calcul carantinarea Capitalei și că autoritățile încearcă să evite luarea acestei decizii, care ar avea un „impact major”.
Întrebat dacă autorităţile iau în calcul să dispună măsura carantinei în cazul Bucureştiului, în contextul în care incidenţa se apropie de 10 la mia de locuitori și luni nu mai existau paturi ATI disponibile pentru pacienții COVID, șeful DSU a infirmat această posibilitate.
„Nu s-a pus problema Capitalei să intre în carantină și aţi văzut, se iau măsuri, sunt măsurile de 3 la mie, de 6 la mie, de 7,5 la mie, dar se evită totuşi carantinarea unei capitale, care ar avea un impact major. La acest moment acest lucru nu s-a discutat”, a afirmat Raed Arafat.
„Nu dau praguri, pentru că ştiţi că e un calcul mai complex care se face cu INSP-ul, aşa că rămâne să vedem care vor fi datele şi monitorizarea, dar se evită carantinarea Capitalei. Nu am carantinat-o nici altădată, doar că noi sperăm ca oamenii totuşi să respecte, cu toţii să respectăm măsurile care se recomandă, ca să reuşim să controlăm situaţia”, a răspuns Raed Arafat la întrebarea privind pragul de la care s-ar putea lua măsura carantinei în Bucureşti.
Dată fiind creșterea incidenței peste pragul de 8 la mia de locuitori, autoritățile au decis sâmbătă ca, începând de duminică, 3 octombrie, ora 00:00, să aplice o serie de restricții pentru persoanele nevaccinate, pentru o perioadă de 14 zile, printre care și obligația de a completa o declarație pe propria răspundere și de a avea o adeverință de la angajator pentru a putea pleca în afara gospodările între orele 20:00 și 05:00. Măsurile instituite și amenzile, aici.
6 la mie este pragul de la care purtarea măștii e obligatorie și în spații publice, iar oficialii lucrează la un ordin comun privind obligativitatea și excepțiile, potrivit lui Raed Arafat
„O persoană care circulă singură în parc, clar că nu o să ceară mască, dar vă rog să așteptâm, mâine (marți – n.r.) când termină discuția colegii și ci INSP și cu tot o sp vedem cum o să iasă”, a spus Raed Arafat.
Șeful DSU a mai anunțat luni seara, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii.
La nivel național luni mai erau doar 3 paturi libere pentru pacienții COVID-19, în timp de în București nu mai există niciun loc liber la terapie intensivă, potrivit datelor autorităților sanitare. În acest moment sunt 1.468 de pacienți internați la ATI, un număr foarte apropiat de „vârful” de internări la terapie intensivă din Valul 3, respectiv de 1.531.