Sebastian Burduja asigură consumatorii că facturile NU vor fi afectate de fluctuația prețurilor la energie: „Echilibru şi stabilitate pe tot lanţul”

Publicat: 04 07. 2024, 16:53
Actualizat: 04 07. 2024, 16:57

Sebastian Burduja a anunțat că, în ciuda fluctuației prețurilor pe piața energiei, fenomenul nu va influența facturile, acestea fiind plafonate până la 31 martie 2025, conform mecanismului actual de protejare al consumatorului.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a avut o întâlnire cu principalii reprezentanți de pe piața energiei, având în vedere faptul că pe Piața de Echilibrare au fost înregistrate, în ultima perioadă, creșteri ale prețurilor la energie.

Burduja a organizat o întâlnire de lucru cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Transelectrica, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România – OPCOM şi asociaţiile producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie pentru a analiza situaţia din Piaţa de Echilibrare şi soluţiile posibile.

Ministrul Energiei a oferit asigurării că facturile la energie nu vor fi afectate de fluctuația prețurilor pe piața energetică, plățile fiind plafonate până la data de 31 martie 2025, în baza mecanismului actual de protejare al consumatorului.

„Am sesizat că în ultimele zile pe piaţa de energie se întâmplă un fenomen care trebuie analizat cu celeritate, pentru a nu ajunge la o destabilizare a bunei funcţionări a pieţei. Aşa cum am făcut de fiecare dată, luăm măsuri imediat ce sesizăm că anumite conjuncturi sau comportamente pot avea efecte negative asupra consumatorilor finali. O piaţă sănătoasă este cea în care există echilibru şi stabilitate pe tot lanţul. Bineînţeles, conform mecanismului actual de protejare a consumatorilor, volatilitatea preţurilor nu are niciun efect negativ asupra facturilor, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025. Pe termen scurt, le-am solicitat partenerilor de dialog să gândească şi să prezinte soluţii prin care să ne asigurăm că păstrăm un cadru stabil, iar pe termen mediu şi lung accelerăm la nivelul ministerului investiţiile în capacităţi de producere şi de stocare a energiei.

În aceste zile, avem încă o dovadă a importanţei proiectelor mari pentru România, care să ofere flexibilitate sistemului, precum centralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi stocarea la nivel mare. Din fericire, am reuşit să punem pe drumul cel bun proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti şi să atragem miliarde de euro pentru investiţii în centrale pe gaz şi capacităţi de stocare. Aceste investiţii vor crea un cadru energetic sustenabil şi cu preţuri corecte. Pe termen scurt, trebuie să identificăm soluţiile complementare necesare.”, a menţionat Sebastian Burduja, în comunicat.

CITEȘTE ȘI:

Colaborare între miniștrii Sebastian Burduja și Mircea Fechet: ,,Hidrocentrala de la Răstolița, PRIMA construită de la zero după Revoluție”

Care este viitorul schemei de plafonare a prețurilor în energie? Sebastian Burduja: „Am văzut efecte și la consumatori. Au început să scadă facturile”

Sebastian Burduja, despre posibila plecare a E.ON de pe piața furnizării. „Companiile din portofoliul Ministerul Energiei se vor uita cu mare atenție”