Sebastian Burduja, despre încercările comuniștilor de a demola COLOANA INFINITULUI: ”Au considerat lucrarea lui Brâncuși degradantă și lipsită de valoare”
Sebastian Burduja – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – a reamintit, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, că această operă de artă care transcende timpul și spațiul – Coloana Infinitului, cunoscută și sub numele de Coloana fără Sfârșit – a fost considerată de comuniști ”degradantă și lipsită de valoare”.
Făcând parte din Ansamblul Monumental din Târgu Jiu – alături de Poarta Sărutului și Masa Tăcerii -, Coloana Infinitului nu a fost pe placul regimului comunist, la un moment dat, astfel că s-a dorit demolarea acesteia.
Sebastian Burduja precizează că omul desemnat să pună la pământ opera de artă era, paradoxal, chiar un UTC-ist – Uniunea Tineretului Comunist – din Hobița, satul unde s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuși.
”Dintre toate poveștile cu și despre Brâncuși, preferata mea este cea despre încercările comuniștilor de a demola Coloana Fără Sfârșit. Aceștia au considerat lucrarea «degradantă și lipsită de valoare», conform relatărilor din acele vremuri.
Culmea, a primit ordin să demoleze opera de artă chiar un un UTC-ist din Hobița, satul natal al lui Brâncuși. Acesta a mers în parcul central din Târgu Jiu cu un tractor și un lanț. Se pare că, după multe încercări, lanțul s-a rupt, tractorul s-a ridicat pe două roți, dar Coloana nu s-a clintit. O comoară neprețuită a neamului românesc care rezistă în timp, indiferent de vremuri”, notează Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării pe pagina sa de socializare.
”Am făcut mai multe coloane, dar numai una a reuşit să se înalţe la cer”
Sebastian Burduja accentuează, în postarea sa, și modul magistral în care însuși Constantin Brâncuși a descris Coloana Infinitului, opera finală fiind ”una care a reușit să se înalțe la cer”.
”Genialul Brâncuși spunea despre această lucrare «Am făcut mai multe coloane, dar numai una a reuşit să se înalţe la cer. […] Iată coloana mea […], formele ei sunt aceleași de jos şi până sus, nu are nevoie de piedestal sau soclu ca s-o susţină, vântul nu o distruge, ea se menţine prin propria-i putere».
Și tot Brâncuși mi-a fost inspirație pentru cuvintele pe care le-am scris pentru 1 Decembrie 2018, la Centenar, ca să îmi descriu visul și crezul: «Coloana fără sfârşit a neamului nostru se ridică peste secole drept din pământul frământat de palme crăpate şi nu se opreşte până nu străpunge cerul, proptindu-l, ca să nu mai cadă peste noi. Atunci vom fi liberi»”, mai scrie Sebastian Burduja în mediul online.
Citește și: