Sebastian BURDUJA, despre situația în județul Galați: „Nu există probleme pe rețeaua de distribuție energie electrică”

Publicat: 15 09. 2024, 13:10

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat duminică, 15 septembrie, încheierea comandamentului energetic de urgenţă, determinat de inundaţiile din judeţul Galaţi.

„Vestea bună este că, la nivelul reţelei de transport a energiei electrice, nu există probleme, aşa cum nu există probleme pe zona de transport-distribuţie gaze naturale”, a scris pe pagina sa de Facebook Sebastian Burduja.

Stația transformare Pechea, nefuncțională

Potrivit ministrului, pe reţeaua de distribuţie energie electrică, staţia de transformare Pechea, care alimentează trei linii de medie tensiune, este complet inundată şi nefuncţională. Cele trei linii vor fi preluate în condiţii de siguranţă de staţiile de transformare adiacente.

Sunt identificaţi până la acest moment şapte stâlpi rupţi, care vor fi înlocuiţi în cel mai scurt timp: trei stâlpi de medie tensiune şi patru stâlpi de joasă tensiune.

Burduja a subliniat că numărul utilizatorilor nealimentaţi cu energie a scăzut la 18.415.

„Prioritatea zilei este realimentarea a cel puţin 80% dintre utilizatori până la finalul zilei”, a spus ministrul.

Iată comunicatul ministrul Energiei, Sebastian Burduja:

Am încheiat comandamentul energetic de urgență, axat pe situația de la Galați. Vestea bună este ca la nivelul rețelei de transport a energiei electrice nu există probleme, așa cum nu există probleme pe zona de transport-distribuție gaze naturale.

Pe rețeaua de distribuție energie electrică, stația de transformare Pechea, care alimentează 3 linii de medie tensiune, este complet inundată și nefuncțională. Avem soluții aici, cele 3 linii vor fi preluate în condiții de siguranță de stațiile de transformare adiacente. Sunt identificați până la acest moment șapte stâlpi rupți, care vor fi înlocuiți în cel mai scurt timp: trei stâlpi de medie tensiune și patru stâlpi de joasă tensiune. Ne concentrăm eforturile pe rețeaua de medie tensiune, apoi vom repune în funcțiune liniile de joasă tensiune și vom interveni punctual din casă în casă, după caz, până ce toate locuințele vor fi realimentate cu energie electrică.

Care este principala problemă

Ca urmare a eforturilor de până acum ale tehnicienilor, în condiții deosebit de grele, numărul utilizatorilor nealimentați a scăzut la 18.415. Echipele de intervenție ale Electrica (DEER – Muntenia Nord) au lucrat până azi-noapte târziu, iar de la prima oră au revenit în teren. Operatorul de distribuție a mobilizat la capacitate maximă echipe din toată regiunea. Sunt acum 32 de echipe, plus echipe de rezervă care pot fi relocate din alte regiuni, în funcție de nevoile identificate odată cu verificarea întregii rețele.

Principala problemă rămâne accesul la liniile de medie și de joasă tensiune. Intervenim cu două autospeciale 8×8, una de la Electrica și una pusă la dispoziție de IGSU, încă din cursul zilei de ieri.

Prioritatea zilei este realimentarea a cel puțin 80% dintre utilizatori până la finalul zilei. Am solicitat operatorului de distribuție două lucruri:

  • (1) să se mobilizeze în continuare la capacitate maximă, până când fiecare casă va avea din nou energie electrică;
  • (2) efectuarea tuturor reparațiilor în condiții de siguranță, cu răbdare și prudență.

În condițiile date, realimentarea instalațiilor necesită o atenție specială, iar echipele de tehnicieni sunt formate tot din oameni, oameni care lucrează sub presiune, ore în șir, în apă și noroi.

Prioritatea zero rămâne protejarea vieților oamenilor – locuitori și echipe de intervenție.

Le mulțumesc încă o dată tuturor colegilor din sectorul energetic, care își fac datoria exemplar, ca de fiecare dată. Vă vom ține la curent cu evoluția lucrurilor”.

CITEȘTE ȘI:

Strigătul de DISPERARE al unei femei, care încearcă să salveze casa bunicilor din Slobozia Conachi: „O imensă tristețe, furie si resemnare”

MAI actualizează situația din Galați și Vaslui/Peste 5000 de gospodării, afectate de ploile torențiale!

Recomandările Ministerului Sănătăţii pentru oamenii din zonele afectate de INUNDAȚII. Aceștia riscă să se îmbolnăvească, dacă nu respectă unele reguli