Sebastian Burduja despre stadiul caietului de sarcini pentru achizițiile aferente cloudului guvernamental: Dacă e grabă la proiectare, de obicei se prelungește termenul de execuție. Nu vreau să ne grăbim

Sebastian Burduja despre stadiul caietului de sarcini pentru achizițiile aferente cloudului guvernamental: Dacă e grabă la proiectare, de obicei se prelungește termenul de execuție. Nu vreau să ne grăbim
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja (Sursa foto: Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 26/05/2022, 12:30

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a clarificat, la Europa FM, stadiul în care se află în momentul actual „temele” asumate de statul român în ce privește achizițiile aferente cloudului guvernamental. El a admis că sunt întârzieri, dar a explicat că a gândit, alături de experții ministerului o abordare etapizată, astfel încât valoarea echipamentului hardware să nu se deprecieze înainte de a fi folosit la capacitate maximă.

„Noi la 30 martie trebuia să terminăm o analiză, diagnoză a sistemului și să spunem ce ne dorim prin acest cloud – analiza de opțiuni și trei luni mai târziu trebuia să atribuim o licitație de 400 milioane de euro. Nu se poate într-un stat democratic cu termene, cu legi, cu contestații să atribui o licitație de o asemenea valoare în trei luni de zile. Ceea ce știm este că în PNRR analiza care dicta caietul de sarcini trebuia finalizată la 30 martie. Dacă se anticipa că nu e posibil, trebuia dat alt termen. Posibil să se fi stat până în ultimul moment cu acest deadline, cum ni se întâmplă tuturor, dar în orice caz și un an de zile e un termen mic la o asemenea sumă. Dacă e grabă la proiectare, de obicei se prelungește termenul de execuție. Eu nu aș dori să ne găbim cu partea de proiectare în ce privește cloudul guvernamental ca apoi să ne trezim cu acest cloud scump care nu e funcțional”, a spus Burduja la Europa FM.

El a adăugat că ministerul Digitalizării este, în ce privește analiza de opțiuni, într-un dialog cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu Comisia Europeană.

„La data de 30 iunie vrem să semnăm acordul între ministerul nostru și instituțiile implicate în implementarea cloudului, deci nu să atribuim o licitație ci să definim arhitectura prin care se va implementa acest cloud și să avem un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic în următoarele luni. Vrem să mergem cu o abordare etapizată. Pentru că hardul de infrastructură se depreciază din prima zi în care este achiziționat și pus în funcțiune. Durata de viață a unui cloud este între cinci și 10 ani. Noi nu vrem să fim în situația în care cumpărăm tot acest hard, folosim un procent mic din el și ne trezim peste 5 ani că trebuie să cumpărăm alte echipamente. Atunci am gândit un sistem etapizat în care pe baza cererilor cadru de la instituțiile care doresc să migreze (n.r  în cloud). Se fac comenzi succesive astfel încât capacitatea acestui cloud crește etapizat și se folosește în mod eficient”, a explicat ministrul.

Cloud-ul guvernamental, infrastructura IT finanțată cu 375 milioane de euro din PNRR, ar trebui să găzduiască sistemele IT ale instituțiilor publice și să îmbunătățească interacțiunea cetățenilor cu statul.

În plus, tot în PNRR mai există o alocare de 187,05 milioane de euro pentru „investiții pentru dezvoltarea/migrarea în cloud” a aplicațiilor existente aferente serviciilor publice.

Proiectul a stârnit însă multe controverse atât în mediul privat, dar și public. Toată infrastructura IT a cloud-ului ar urma să fie găzduită în centre de date ale STS, iar securitatea cibernetică ar urma să fie asigurată de SRI.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows