Prima pagină » Actualitate » Sebastian Burduja, la Doicești: România are șansa de a aduce omenirii PRIMA CENTRALĂ nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni

Sebastian Burduja, la Doicești: România are șansa de a aduce omenirii PRIMA CENTRALĂ nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, dar și reprezentanți ai Nuclearelectrica și RoPower au vizitat amplasamentul viitoarei centrale nucleare modulare de la Doicești. În cadrul unei conferințe de presă organizată în comuna din Dâmbovița, ministrul Sebastian Burduja a afirmat că are încredere în proiect.

„Prea mulți ani ne-am obișnuit să prindem din urmă, adesea gâfâind, trecutul altora. E momentul să scriem noi viitorul lumii. Și viitorul energiei acesta este. Primul meu mesaj este așadar unul de încredere. Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul 2050.

Energia nucleară înseamnă o energie cu emisii zero, înseamnă o energie sigură. Am spus-o și noi de fiecare dată. În trilema energetică vrem energie sigură, vrem energie la un preț corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranța. Asta înseamnă că trebuie să avem întotdeauna și producție stabilă, în bandă. Nu putem renunța la cărbune, nu putem renunța și la gaz și la energie nucleară și să avem pretenția ca atunci când apăsăm pe întrerupător să se aprindă becul. Energia nucleară și în mod special aceste reactoare modulare de mici dimensiuni sunt promisiunea pentru rezolvarea acestei trileme energetice”, a precizat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei: „Singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume”

Sebastian Burduja a precizat că tehnologia NuScale este singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume.

„Avem aici la Doicești unul dintre cele mai importante, de tradiție, locuri în sistemul energetic național. Am văzut cum o centrală care era bazată pe arderea cărbunelui se transformă și din praful rezultat de pe urma curățării acestui loc și pregătirii acestui loc se ridică această minune. De altfel, umanitatea, pe parcursul ei, întotdeauna și-a propus și lucruri mărețe și de foarte multe ori a și reușit. Despre un asemenea lucru este vorba aici. Al doilea element de încredere este tehnologia NuScale. Oricât de mult ar dori unii să ne abată sau să pună sub semnul întrebării, dacă sunt onești, dacă respectă parcursul occidental al României, vor fi corecți în a spune că este singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume.

Iată că România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Unde? Aici, la Doicești, în România”, a conchis ministrul Energiei.

Ambasadorul SUA în România: „Acest proiect vizionar beneficiază de sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului SUA”

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, a declarat că proiectul are susținerea Guvernului Statelor Unite ale Americii.

„Tocmai am avut ocazia să vizitez amplasamentul viitorului reactor modular mic de la Doicești. Progresul rapid înregistrat aici este o dovadă a viziunii României, care ne ghidează spre un viitor energetic mai curat și mai durabil. După cum tocmai am văzut, România este pregătită să devină un centru regional de energie curată.

Proiectul SMR de la Doicești se află în prima linie a acestei transformări. Acest proiect vizionar beneficiază de sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului SUA, atât din punct de vedere politic, cât și financiar. De aceea sunt astăzi, aici, pentru a demonstra această susținere”, a spus Kathleen Kavalec.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Ministrul Sebastian Burduja explică de ce sunt sigure reactoarele SMR și de ce proiectul din SUA s-a anulat. Legătura cu submarinele nucleare

Sebastian Burduja: Guvernul va declara mini-reactoarele nucleare americane de importanță strategică pentru România. Miza demersului legislativ

John Kerry, reprezentantul special al preşedintelui SUA pe probleme climatice, vine în România / Motivul vizitei

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și