Vineri a avut loc la Iași întâlnirea trilaterală România – Republica Moldova – Ucraina, unde s-au discutat măsuri pentru asigurarea securității energetice regionale. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că scopul celor trei țări este de a asigura „o ”normalitate” energetică a regiunii, acces la curent și căldură, pentru gospodării și mediul economic, cu atât mai mult cu cât ne pregătim să intrăm în iarnă.”
România rămâne aliatul și partenerul de nădejde pentru Republica Moldova și Ucraina, în condițiile agresiunii criminale a Federației Ruse în regiune și a presiunilor în creștere pe care frații noștri de peste Prut le resimt, a declarat ministrul Sebastian Burduja, după reuniunea de la Iași.
România este deja interconectată cu Republica Moldova (prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău) și Ucraina (prin gazoductul Isaccea-Orlovka), ceea ce a fost extrem de important în situația de necesitate din ultimii ani. Doar în perioada 14 octombrie 2022 – 28 februarie 2023, România a furnizat, în condiții comerciale, peste 500.000 MWh Republicii Moldova, dintre care aproximativ 20.000 MWh reprezintă energie de urgență acordată în lunile de iarnă. Înțelegem foarte bine presiunea care există acum și Transgaz lucrează cu operatori din Republica Moldova, Ucraina și Slovacia pentru a dezvolta coridorul vertical de transport al gazelor naturale dinspre Grecia către nord, inclusiv către Ucraina și Republica Moldova, asigurând rute alternative de aprovizionare. În paralel, ne coordonăm pentru a asigura capacități de stocare și transport necesare în sezonul rece. România își face treaba la granița de Est a Uniunii Europene, pentru a asigura securitatea energetică a regiunii.
CITEȘTE Și: