Prima pagină » Actualitate » Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, vizită în SUA: ”Întâlniri la nivel înalt în San Francisco, Silicon Valley și Washington DC cu partenerul strategic și prilej de reunire a românilor străluciți din diaspora”

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, vizită în SUA: ”Întâlniri la nivel înalt în San Francisco, Silicon Valley și Washington DC cu partenerul strategic și prilej de reunire a românilor străluciți din diaspora”

Sebastian Burduja – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – a condus o delegație în Statele Unite ale Americii, conectarea cu diaspora din cercetare și tehnologie, înființarea unui Birou de cooperare pentru inovare în SUA, strategia și hub-ul național de inteligență artificială și concretizarea unor parteneriate pentru marile proiecte de transformare digitală și cercetare fiind cele mai importante obiective atinse în cadrul vizitei.

În peste 30 de întâlniri și reuniuni derulate în mai puțin de cinci zile, în cele trei zone – San Francisco, Silicon Valley și Washington – s-a vorbit românește și despre România la superlativ.

La programul oficial au luat parte și deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara și principal organizator al viitoarei conferințe Smart – Diaspora, Timișoara 2023, ES Dan-Andrei Muraru, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii, dar și reprezentanți ai Ambasadei României la Washington, ai consulatului României în Los Angeles și ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Absolvent al universităților Harvard și Stanford, ministrul Sebastian Burduja a captat atenția interlocutorilor americani, regăsindu-se printre aceștia și membri ai comunităților de absolvenți din cele două prestigioase universități americane.

Vizita pe care am desfășurat-o în SUA a venit ca urmare a unui opțiuni strategice  adoptate de Guvernul României prin memorandum, cu privire la înființarea oficiului român de știință și tehnologie în Silicon Valley. Obiectivul acestui demers în punctul zero al inovației globale este atragerea de investiții inteligente pentru România și conectarea cu o comunitate de români străluciți și dornici să dea ceva înapoi țării. Printre antreprenorii din zonă se numără și români de succes, fondatori de unicorni, cercetători de talie mondială, români alături de care vom construi acest birou și multe alte punți de conectare”, a menționat Sebstian Burduja.

O altă temă majoră, prezentă în majoritatea discuțiilor, a fost legată de strategia României pentru inteligență artificială, hub-ul de IA și toți pașii pe care trebuie să îi facem pentru a recupera decalajele rapid. Am schimbat idei excelente cu interlocutorii din SUA și am stabilit parteneriate care ne vor pune pe harta globală în domeniu”

Sebastian Burduja

Promovarea marilor proiecte de cercetare ale României

Sebastian Burduja a mai precizat că în timpul acestei vizite au fost promovate și marile proiecte de cercetare ale României, având loc discuții cu oficiali de top americani.

Partenerii americani de discuții s-au declarat încântați de propunerea de a participa ”la proiectul Smart – Diaspora, Timișoara 2023, inițiat de Universitatea de Vest din Timișoara și Alianța Timișoara Universitară, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării”.

Un alt obiectiv major al vizitei a fost promovarea marilor proiecte de cercetare ale României, cel mai bun exemplu fiind ELI-NP, laserul de mare putere de pe platforma de la Măgurele. Am avut discuții cu oficiali de top din guvernul american și am vizitat câteva organizații de cercetare de la care avem foarte multe de învățat. Am detaliat fiecare vizită în postări zilnice pe social media, ca semn de respect pentru români.

Îi mulțumesc încă o dată domnului Andrei Muraru, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii, pentru organizarea impecabilă a acestor de zile, colegilor de la ambasadă, consulat și domnului Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

La rândul său, Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a transmis că ”scopul întâlnirii de la Timișoara, din luna aprilie a anului viitor, la care vor participa peste o mie de reprezentanți ai românilor din diaspora, este de a genera idei de inovare pe toate domeniile”.

Interlocutorii pe care am avut bucuria să îi întâlnesc în SUA au fost încântați de ideea participării la proiectul Smart – Diaspora, Timișoara 2023, inițiat de Universitatea de Vest din Timișoara și Alianța Timișoara Universitară, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Scopul întâlnirii de la Timișoara, din luna aprilie a anului viitor, la care vor participa peste o mie de reprezentanți ai românilor din diaspora, este de a genera idei de inovare pe toate domeniile, în cadrul dezbaterilor Conferinței, dar și să să reușim profilarea strategiei «Reborn România»”, a precizat Marilen Gabriel Pirtea.

”SUA, ziua a III-a. Față de alte revoluții digitale sau tehnologice, cea prin care lumea trece acum ne schimbă radical viața, în toate domeniile. Inteligenta artificiala și roboții nu mai sunt doar mofturi, oricât de mult am alege să negăm sau să ignorăm. Iar guvernele vor trebuie să aleagă dacă se uită cum tehnologia schimbă tot ce ne înconjoară sau o fac parte din serviciul public. Am inclus în ultima zi pe coasta de vest o vizită la sediul gigantului NVIDIA. Investesc enorm în aplicații de tip “digital twins” pe domeniile majore: simulări ale orașelor, transport public, logistică, agricultură, industrie etc. Investesc enorm și pun la dispoziție resurse gratis sau cu costuri foarte mici autorităților din toată lumea. De ce? Pentru a modela serviciile publice și a crește calitatea vieții în AI”

Sebastian Burduja

Sebastian Burduja – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Discuții organizate cu top-managementul unor business-uri americane semnificative

Delegația condusă de ministrul Sebastian Burduja a reprezentat interesele României, în această vizită, orientate spre potențarea și dezvoltarea legăturilor cu mediul de afaceri și cu principalele instituții reprezentative din SUA, relevante pentru sectorul cercetării, inovării și transformării digitale.

Programul a inclus întâlniri și vizite la Departamentul de Stat al SUA (Biroul pentru Cyberspace și Politică Digitală), la Atlantic Council, un seminar organizat la sediul Băncii Mondiale (legat de modernizarea cercetării, inovării și ecosistemului start-up), Institutul Național pentru Standarde și Tehnologie din SUA,  Departamentul de Energie al SUA, dar și discuții organizate cu top-managementul unor business-uri americane semnificative.

În seria acestor discuții s-au aflat și întâlnirile de la IBM, Google, Institutul pentru Inteligență Artificială de la Stanford, Nvidia Corporation (unde dialogul a fost centrat asupra cercetării în Inteligență Artificială), Accel Partners, Intel. Nu în ultimul rând, delegația a avut întâlniri cu români de top în IT și cercetare, precum Sergiu Pașca, Raluca Ada Popa, Ion Stoica, Sevda și Elif Memet, George Roth și alții.

Vizita din SUA consemnează un potențial major de creștere a impactului resurselor de cercetare și business din SUA pentru România în privința transferului de modele de afaceri și de tehnologii de cercetare în România, în domeniul inovării, noilor afaceri din sfera inteligenței artificiale și securității cibernetice, dezvoltării de produse și servicii în cercetăre – dezvoltare la nivel înalt.

Program Vizita SUA – Noiembrie 2022 by Gandul.info on Scribd

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și