Sebastian Burduja, un mesaj cu tâlc de ZIUA LECTURII: “35% din români n-au citit nicio carte în viața lor“

Sebastian Burduja, un mesaj cu tâlc de ZIUA LECTURII: “35% din români n-au citit nicio carte în viața lor“
Publicat: 15/02/2024, 18:14
Actualizat: 15/02/2024, 18:18

Românii citesc mai puțin de cinci minute pe zi, iar 35% dintre aceștia declară că n-au citit niciodată o carte. 68% dintre români n-au citit nicio carte în ultimul an, doar 8% citesc zilnic, a punctat Sebastian Burduja din statisticile oficiale ale Uniunii Europene, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Monica Anisie, președinta Comisiei pentru Învățământ din Senatul României, și Sebastian Burduja, ministrul Energiei, sunt co-inițiatori ai legii care marchează Ziua Naţională a Lecturii.

Evenimentul 2024 a avut loc Biblioteca Academiei Române, Monica Anisie și Sebastian Burduja, au citit și au împărtășit valori cu tinerii liceeni de la colegiile naționale din Capitală.

Un proiect inspirat din Read Across America Day

Prin lectură suntem mai buni, mai informați, într-un punct critic al vieții putem ști dacă o luăm la stânga sau la dreapta, în funcție de ce am citit într-o carte, a argumentat Burduja.

Pentru această inițiativă,  m-am inspirat puțin din din SUA,  unde am stat 12 ani, și unde există sărbătoarea Read Across America Day. Americanii au făcut din asta o tradiție și au vrut să asocieze lectura cu un lucru plăcut, mai ales pentru copiii de școală primară.

Acolo nu e atipic ca în  Read Across America Day să te duci la școală în pijamale și să citești. Ne dorim să apropiem lectura de toți românii. Cu această idee am mers la doamna Anisie și am pus bazele acestei inițiative. Cea mai mare împlinire pentru inițiatori este că această sărbătoare nu a rămas doar o dată în calendar, ci a devenit un fenomen”â, a explicat demersul Burduja.

Inițiatorii, ca la carte

Monica Anisie, președinta Comisiei pentru Învățământ din Senatul României, și Sebastian Burduja, ministrul Energiei, co-inițiatori ai legii care marchează Ziua Naţională a Lecturii, au citit și au împărtășit valori cu tinerii liceeni de la colegiile naționale din Capitală.  Evenimentul a avut loc la Biblioteca Academiei Române, unde au fost prezenți și scriitorul Tudorel Urian și actrița Adriana Moca, actriță care  a citit un pasaj din cartea ’’Ca un roman’’,  scrisă de autorul francez Daniel Pennac.

Monica Anisie a recitat din Petru Creția

Monica Anisie le-a vorbit copiilor despre valori, despre felul în care lectura îi ajută să se autodefinească, citindu-le, totodată, definiția dreptății din cartea “Luminile și umbrele sufletului”, scrisă de Petru Creția, o carte pe care o putem ușor considera un ghid de viață. Pe lângă cei doi inițiatori ai legii, mai mulți tineri au lecturat și analizat alături de colegii lor pasaje din cartea lui Petru Creția.

„Iubirea de carte se transmite nu doar la școală, ci se naște din familie, prin puterea exemplului. În cazul meu, bunicul este cel care mi-a cultivat pasiunea pentru citit. Cred că tinerii, dincolo de rețelele sociale, încă îndrăgesc lectura. Și văd asta zilnic la elevii mei.

Câți dintre voi ați împlinit 18 ani? Știu că sunteți la vârsta la care se conturează personalitatea/individualitatea voastră. De aceea, îmi doresc ca toți să aveți oportunitatea de a descoperi și de a vă însuși modele sănătoase de referință în formarea voastră ulterioară. Iar lectura joacă un rol esențial în acest proces.

„În acest sens, am gândit pentru elevii mei proiectul educațional “Cred în dreptate, adevăr, valoare și libertate”, prin care analizăm și dezbatem o varietate de tematici, experiențe, valori morale/culturale cu care ne identificăm”,  a declarat Monica Anisie.

Inițiatorii legii Zelei Naţionale a Lecturii

Pe 14 iunie 2021, Senatul a adoptat, în unanimitate, o propunere legislativă depusă în luna martie 2021 de către Monica Anisie și Sebastian Burduja şi semnată de către 22 de deputaţi PNL, un deputat USR-PLUS şi doi senatori PNL, prin care se instituie Ziua Naţională a Lecturii pe data de 15 februarie. For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pe 21 decembrie 2021, iar în data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către preşedintele ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări,...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Ce presimțire a avut Emily Burghelea înainte de accident: ”Mi-am imaginat un înger alb”
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Frumusețea nu aduce fericire. Ce se întâmplă cu oamenii care arată prea bine?
×