Seceta a afectat drastic și producția de măceșe. Direcția Silvică Dolj vrea să le vândă cu 1.200 de euro pe tonă, dar nimeni nu este interesat
Producția de măceșe este la o treime față de anii trecuți din cauza secetei. Dacă până acum erau recolte de 30 de tone, anul acesta, din estimări, producția este de 10 de tone. Probleme mari sunt și cu valorificarea. Direcția Silvică Dolj a organizat de trei ori licitație, dar fără vreun ofertant. Prețul cerut este de 1.200 euro pe tonă.
Cultura de anul aceasta arată foarte prost din cauza secetei. Fructele nu s-au dezvoltat și nu au ajuns la maturitate
„Ocolul silvic își înființa gardul viu de măceșe. Măceșul îndeplinea două funcții, atât de producție, cât și de protecție a lizierei de pe marginea pădurii. În ultimii ani, măceșul nu s-a mai dezvoltat bine. Gardurile s-au uscat din cauza secetei și măceșul exista acum spontan”, spune Dumitru Cioc, tehnician silvic.
„Direcția Silvică și-a propus o recoltă de 30 de tone de măceșe pentru acest an”
Oamenii își amintesc ca în anii trecuți adunau măceșe pe care le ofereau pădurarilor, în schimbul unor sume de bani, sau lemne.
„Direcția Silvică și-a propus o recoltă de 30 de tone de măceșe pentru acest an, însă condițiile meteo din aceasta vară și seceta au dus la o diminuare a acestei cantități, astfel că licitațiile organizate ulterior pentru valorificarea măceșelor s-a făcut pentru o cantitate de 10 tone”, spune Dănuț Rățoiu, purtător de cuvânt Direcția Silvică Dolj.
Anul acesta nu s-a prezentat nimeni la cele trei licitații organizate pentru comercializarea măceșelor. Anual, Direcția Silvică Dolj vindea 30 de tone de măceșe către firmele farmaceutice, la prețul de 1.200 de euro pentru o tonă.