Prima pagină » Actualitate » SECETA face ravagii/Dunărea a scăzut, iar fermierii se plâng că n-au apă pentru IRIGAȚII

SECETA face ravagii/Dunărea a scăzut, iar fermierii se plâng că n-au apă pentru IRIGAȚII

SECETA face ravagii/Dunărea a scăzut, iar fermierii se plâng că n-au apă pentru IRIGAȚII

Lipsa ploii și temperaturile ridicate din această perioadă, cu 15 grade mai mult decât în mod normal, fac să dispară apa din lacuri, bălți și chiar din Dunăre. Zona de  Sud a județului Dolj este la fel de afectată. Agricultorii spun că nu a mai plouat de mai bine de câteva luni și în unele cazuri nici nu mai au cu ce iriga culturile pentru că a scăzut nivelul apei din pământ.

Seacă Dunărea și odată cu ea și bălțile și lacurile. Căldura neobișnuită din ultima perioadă și lipsa ploilor a determinat fermierii să se uite cu îngrijorare spre culturi, din cauză că nu au cu ce să le irige. Sudul județului Dolj este foarte afectat, din cauză că n-a mai plouat de câteva luni bune. Lucrurile stau la fel de rău și în localitățile de pe malul Dunării.

Vorbim de luna aprilie, dar putem să vorbim și de luna martie. Precipitațiile lipsesc de câteva luni. Este fără precedent seceta și, în mod normal, aprilie este luna în care Dunărea ar fi ieșit din matcă iar peștii ar fi depus icre, în această perioadă”, spune Sorin Sandu, primarul comunei Călărași, județul Dolj.

Localitățile de la Dunăre suferă de aceeași lipsă a apei, deși specialiștii spun însă că este o secetă pedologică și nu încă una hidrologică. Adică, lipsește apa din sol, nu și din lacuri sau râuri. Rămâne recomandarea ca în perioadele cu deficit de apă, să fie gestionată foarte bine apa de băut, astfel încât să fie suficientă pentru consum.

Nivelul apei în zona respectivă era cu cel puțin 4 metri înălțime. Odată cu anii, a scăzut. Pânza freatică s-a dus foarte jos. Odată, se iriga cu sistemul…Ne-am axat pe bălți, dar acum, cu seceta, nu mai avem ce cultiva, a povestit un fermier din zonă.

Citește și:

Luna martie 2024, a zecea lună consecutivă de RECORDURI de temperaturi pe uscat și pe mare. Avertismentul care anunță o serie de catastrofe naturale

Ministrul Mediului, AVERTISMENT despre „Sahara Olteniei”: „Pierdem 1.000 de hectare de terenuri arabile anual” / Care este SOLUȚIA salvatoare

 

Autor

Citește și