Seceta SCUMPEȘTE carnea. Porumbul, principala sursă de hrană pentru animale, este calamitat aproape în totalitate
This browser does not support the video element.
Porumbul, principala sursă de hrană pentru animale, este calamitat aproape în totalitate din cauza secetei și asta va duce automat la scumpiri, mai ales la raionul de carne. Peste numai o lună, kilogramul de pui sau porc s-ar putea scumpi cu cel puțin 5%.
Ionuț Rusu are porumb pe 250 de hectare cultivate în județul Iași. A investit circa 1.000.000 lei, care par pierduți.
„Arată foarte rău, la momentul ăsta. A suferit din toate punctele de vedere. Boabele nu s-a umplut. Niciun an nu a fost așa de rău cum este 2024”, a spus el pentru Observator TV.
Într-un an cu precipitații și temperaturi normale, agricultorii spun că de pe o astfel de parcelă ar fi trebuit să recolteze chiar și 13 tone de porumb la hectar. Însă, după cum arată, șansele să recolteze mai mult de 2 tone la hectar de aici sunt minime.
Porumbul este principalul furaj pentru majoritatea animalelor. Fermierii din țară se așteptau să aibă o producție totală de 13 milioane de tone, dar au reușit să recolteze 7 milioane de tone. Iar producția mică înseamnă automat scumpiri.
„Au constatat o calamitate pe zona noastră în proporție de 80%. Prețurile, garantat o să fie foarte mari, cel puțin duble față de anul trecut. Dacă anul trecut vindeam kilogramul de porumb cu 70-80 de bani, anul ăsta cred că o să-l vindem cu minim un 1,30 sau un 1,40 lei”, a mai spus fermierul.
În piețe, porumbul se vinde în prezent cu prețuri care pleacă de la 2 lei pe kilogram. Producția slabă duce și la mâncare mai scumpă. În una dintre cele mai mari ferme de păsări din țară, lângă Iași, sunt crescuți anual 7 milioane de pui. Pentru ei, producătorii trebuie să cumpere peste 8.000 de tone de porumb.
„Dacă anul trecut se comercializa cu 700-800 lei/tona, anul ăsta se vorbește undeva la 1.000-1.200 lei/tonă și chiar mai mult. Va avea o calitate mult mai scăzută, față de anii anteriori. O proteină mai mică se traduce în bani. Un 5%, cu certitudine, va fi la la prețul final”, a precizat Lucian Popovici, producător carne de pui.
În România sunt aproape 2 milioane de hectare destinate culturilor de primăvară afectate, adică porumb și floarea-soarelui, și peste 100.000 de hectare de culturi de toamnă, mai exact grâu și rapiță.