Prima pagină » Actualitate » Seceta trimite apicultorii locali în faliment. Mierea românească MADE in UCRAINA face legea pe piață

Seceta trimite apicultorii locali în faliment. Mierea românească MADE in UCRAINA face legea pe piață

Și apicultorii sunt afectați de secetă, comparativ cu anul trecut. Producătorii se plâng că producția nu este nici măcar la jumătate, titrează RTV. Concret, dacă anul trecut un apicultor producea peste 4kg de miere pe zi, anul acesta cu greu trece de un kilogram. Apicultorii sunt disperați și spun că anul acesta producția nu este nici măcar la jumătate.

În trecut erau în medie la floarea-soarelui de 4kg per total pe stup. Acum a fost la un kilogram la 800g și a culesul a fost undeva la 5 zile din cauza căldurii. Foarte greu. Mai mult de jumătate din cauza căldurii și, ca și cum nu ar fi de ajuns.

Importurile de miere sunt și ele un motiv în plus de îngrijorare pentru apicultori. Nu putem să ne vindem marfa. Ne chinuim prin piețe, ne chinuim spun, n-avem unde să ne vindem produsele, spune un producător.

Mierea românească nu are nici calitate, nici preț competitiv

Îmi pare rău, ce să vă spun? Sigur că sunt afectați. Bineînțeles că și importurile, că la noi, sunt mai multe importuri, pentru că noi mâncăm mai mult ce ne aduc ei de afară, nu ce avem noi. Când despre prețuri, producătorii spun că nu le-au mărit comparativ cu anul trecut. În timp ce unii români spun că plătesc oricât pentru calitate, alții spun că prețurile sunt cam mari. Dacă vrei ceva de calitate, te și uiți unde ai făcut. Eu ia o miere de aici, din România și care să fie certificată. Piperate puțin, dar depinde de calitate. În primul rând, dacă are calitate, are și preț bun, dacă nu. Dar la noi nu e nici calitate și numai preț. Cel mai mult, țara noastră importă miere din Ucraina, susține un comerciant.

Citește și