Procurorii DNA care instrumentează dosarul ”ECONOMAT„ în care fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie este acuzat, alături de mai multe persoane, că ar fi provocat statului un prejudiciu evaluat la aproximativ 500 de milioane de lei, au deschis un nou dosar, cu un prejudiciu stabilit la 180 de milioane de lei. Conform anchetatorilor, mai multe societăți controlate de grupul condus Vanghelie ar fi vândut, către instituții aflate în subordinea Primăriei Sectorului 5, diferite bunuri, dar și servicii, la prețuri mult supraevaluate.
Marian Vanghelie era încă primar al sectorului 5 când procurorii DNA au deschis, pentru prima dată, dosarul „ECONOMAT”. Atunci, fostul edil a fost acuzat, alături de mai multe persoane, de comiterea unor infracțiuni economice cu un prejudiciu calculat la 30 de milioane de euro. Dosarul a fost trimis în judecată, însă nu a primit încă o soluție definitivă.
În ciuda faptului că făcea deja obiectul unui dosar aflat pe masa judecătorilor, Vanghelie, ajuns între timp consilier local, ar fi continuat să facă același gen afaceri cu instituțiile din subordinea primăriei de sector.
Ca urmare, procurorii anticorupție au deschis un dosar nou, în care Marian Vanghelie a fost acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (4 fapte, din care una în formă continuată), instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care 3 în formă continuată), instigare la fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte, din care una în formă continuată), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Prejudiciul rezultat în urma primelor expertize contabile a fost stabilit la 500 de milioane de lei, însă ancheta nu fusese încă încheiată, în condițiile în care experții mai aveau de verificat și alte achiziții.
Conform DNA, ultima expertiză a fost gata cu un an în urmă și ar fi relevat faptul că fostul primar, împreună cu alte opt persoane, între care și fratele lui, Paul, ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 180 de milioane de lei, însă, ar fi așteptate și alte expertize, aflate încă în lucru.
Anchetatorii au menționat că probele depuse la dosar „sunt concludente și clare”, iar din acest motiv, pentru celeritatea actului de urmărire penală și pentru eficiența actului de justiție, a fost făcut acest demers conform codului de procedura penală.
Potrivit sursei citate, este vorba despre achiziții care au legătură cu patinoare, cutii de arhivă, dar și bomboane sau agende.
În acest sens, au fost invitați la sediul DNA și avocații angajați de Economat Sector 5 SRL și Amenajare Edilitară S5 SRL (fosta AES S5 SA) și societățile Consiliului Local Sector 5 de unde prejudiciul creat fusese deja stabilit la peste 500 milioane de lei.
Tot vineri, procurorii au emis ordonanțe de sechestru asupra conturilor bancare și bunurilor mobile și imobile ale celor implicați, în vederea recuperării prejudiciului. Aceste măsuri au fost deja aplicate la nivelul societăților și băncilor vizate. Concomitent, societățile prejudiciate, precum Economat Sector 5 și Amenajare Edilitară S5, au fost invitate să colaboreze cu anchetatorii pentru evaluarea completă a pagubelor.
CITEȘTE ȘI: