Secretarul de stat Bogdan Despescu și Inspectorul General al Poliției Române, Benone Marian Matei, susțin declarații de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne, după acțiunea colegilor din Olanda în cazul jafului de la muzeul în care erau expuse piese de tezaur din România.
Oficialii Ministerului Afacerilor Interne au făcut declarații după ce poliția olandeză a reținut, miercuri, trei suspecți în cazul furtului pieselor din tezaurul României expuse în Muzeul Drents din Assen, afirmă surse din cadrul comisiei de investigație.
Secretarul de stat Bogdan Despescu a detaliat situația de miercuri seara în cazul furtului din Regatul Țărilor de Jos, respectiv furtul unor piese din Tezaurul dacic al României de la Muzeul Drents.
Potrivit oficialului din MAI, în 25 ianuarie Poliția Română a fost notificată de poliția olandeză cu privire la acest furt.
„Încă de la acel moment, Poliția Română a fost în contact permanent cu poliția olandeză, inclusiv cu șeful echipei de anchetă și totodată au fost activate toate mecanismele de cooperare polițienească internațională. De asemenea, a existat un flux continuu, un flux permanent de date și informații atât cu autoritățile din Olanda, cât și cu agenția Europol și cu Interpol, precum și cu ceilalți parteneri din Europa. În același timp, la nivel național au fost activate toate mecanismele de cooperare”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
„În urma acestor activități, vă putem comunica faptul că la acest moment sunt reținute trei persoane de către poliția din Olanda, aceste trei persoane fiind bănuite de comiterea acestei fapte grave, a acestui furt, cu impact deosebit de grav asupra tuturor românilor. Facem precizarea că niciunul dintre cei trei nu este român”, a spus Bogdan Despescu.
Secretarul de stat a mulțumit pe această cale atât poliției olandeze, celorlalți parteneri din extern, dar în același timp și partenerilor din România.
„V-aș ruga să ne înțelegeți cu privire la comunicare, că vom transmite date, așa cum am făcut-o și până în prezent, ținând cont de interesul public, ținând cont de interesul comunității, dar în același timp vă rugăm să ne înțelegeți că sunt date care țin de anchetă și pot afecta la un moment dat cursul acestei anchete. Rămânem în contact cu partenerii, cu toate autoritățile implicate, scopul nostru fiind de a ajunge la un rezultat pozitiv, respectiv de a recupera bunurile din tezaur furate”, a precizat secretarul de stat.
Inspector general chestor șef Benone Matei a adăugat că schimbul de date s-a realizat pe deoparte, la inițiativa autoritățile olandeze, cât și din propria inițiativă.
„De altfel, la nivelul Poliției Române au fost efectuate o serie de analize privind cazuri cu moduri de operare similare celui din Muzeul Drents, iar toate datele obținute au fost puse la dispoziție autorităților olandeze de îndată. În acest context, în data de 27 ianuarie, am avut o întrevedere cu atașatul de afaceri interne olandez în România, ocazie în care au fost analizate nivelul de progres, cât și pașii de acțiune ulteriori”, a spus șeful Poliției Române.
Potrivit acestuia, în plan intern s-a relațional cu Parchetul General, unde a fost înregistrat din oficiu un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de furt calificat. În acest dosar lucrează procurori din cadrul Parchetului General, cât și specialiști în cadrul Poliției Române.
„În cadrul acestui dosar penal, în cursul zilei de astăzi, în vederea constituirii unei echipe comune de anchetă cu autoritățile olandeze, s-au deplasat în Olanda un procuror și un polițist pentru a discuta cu autoritățile olandeze”, a spus inspector general chestor șef Benone Matei.