Secretarul general al NATO: Există un real risc de un conflict militar între Ucraina și Rusia
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat vineri, că există un risc real de conflict militar în Ucraina, după ce Rusia continuă să-și aducă trupe la granițele dintre cele două state.
Consiliul NATO – Rusia reîncălzește ”Războiul Rece”
După mai bine de doi ani în care sintagma ”Consiliul NATO – Rusia” a fost doar una fără acoperire, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a anulat inactivitatea îngrijorătoare și a programat, pentru săptămâna viitoare, o reuniune specială a ambasadorilor aliați și a înalților oficiali ruși.
Întreg contextul acestei viitoare întâlniri de la Bruxelles este unul tensionat, spectrul unui alt ”Război Rece” plutind încă de la sfârșitul anului trecut peste mesele oficiale. Acolo unde stegulețele diplomației par a fi din ce în ce mai firave, nepregătite, o dată în plus, să facă față declarațiilor belicoase care, precum ghearele electrizate ale fulgerelor, anunță o furtună teribilă.
Demersul lui Jens Stoltenberg trebuie salutat, firește, iar ”tabloul” pictat în tușe agresive de un nevăzut pictor cuprins de febra creației geopolitice capătă accente optimiste prin declarația Mariei Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Aceasta a confirmat că oficialii ruși (printre care se va afla viceministrul rus de Externe Serghei Ryabkov) se vor așeza la masa negocierilor, cu final încă neprevăzut, și că există o deschidere a Rusiei către dialog.
NATO programează o reuniune specială cu Rusia pe fondul crizei din Ucraina
Secretarul general al NATO a programat pentru săptămâna viitoare o reuniune specială a ambasadorilor aliați și a înalților oficiali ruși, în contextul în care ambele părți încearcă să dialogheze pentru a preveni un conflict deschis în legătură cu Ucraina, a declarat marți un oficial NATO.
Alarmată de consolidarea militară a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina, alianța militară occidentală a încercat de luni de zile să obțină o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, dar forumul părea în pericol după o dispută de spionaj în octombrie.
Reuniunea consiliului, un format folosit pentru dialog din 2002, va avea loc la Bruxelles pe 12 ianuarie, după ce oficialii americani și ruși vor purta discuții de securitate pe 10 ianuarie la Geneva.
Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a zburat marți în Ucraina pentru o călătorie de două zile în scopul de a-și arăta sprijinul pentru Kiev, care aspiră să adere la blocul comunitar și la NATO.
În pregătirea diplomației de săptămâna viitoare, miniștrii de externe ai NATO vor organiza o videoconferință vineri, la ora 13.00 GMT, prezidată de Stoltenberg, a precizat alianța într-un comunicat.
Moscova vrea garanții că NATO își va opri expansiunea spre est și va pune capăt cooperării militare cu Ucraina și Georgia, care au dispute teritoriale cu Rusia.
De asemenea, Moscova neagă afirmațiile SUA potrivit cărora ar plănui o invazie în Ucraina și acuză Kievul că își consolidează propriile forțe în estul țării.