Secretarul general NATO, despre retragerea unor trupe rusești: ”Nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina”

Publicat: 15 02. 2022, 15:57
Jens Stoltenberg - secretarul general NATO | Foto - Profimedia Images

Jens Stoltenberg – secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO) – a declarat, în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o marți, că încă nu a fost observată o reducere a prezenței militare rusești la granița cu Ucraina. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării anunțase, cu doar câteva ore mai devreme, că mai multe unități din Districtele Militare Sud și Vest ale armatei ruse vor reveni la bazele permanente după ce au încheiat exercițiile militare. 

Jens Stoltenberg a manifestat un optimism prudent în timpul conferinței de presă, spunând că Alianța monitorizează mișcările de trupe ale Rusiei, la granița cu Ucraina, iar deocamdată nu sunt concluzii pozitive.

În ceea ce privește această anunțată retragere parțială a trupelor rusești, Stoltenberg a mai spus că, din păcate, armamentul rusesc rămâne pe pozițiile anterioare, iar retragerea nu poate fi considerată ”clară”.

”Nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina, dar vom continua să monitorizăm situația. Vom urmări să vedem ce face Rusia. Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo. Mișcarea acestor trupe nu reprezintă o retragere clară”, a declarat secretarul general al NATO.

”Rusia poate invada Ucraina fără efort suplimentar”

Secretarul general al NATO a mai precizat, în timpul acestei conferințe de presă, că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment, având în vedere forțele militare care sunt poziționate la graniță, pe trei flancuri.

Faptul că există ”semnale” din partea Moscovei – care transmit că nu este exclusă ”calea diplomației” – este îmbucurător, dar tensiunile rămân la cote alarmante din cauza desfășurării unor forțe militare atât de importante, iar echipamentele grele nu sunt retrase, ci ”rămân pe teren”, astfel că situația este ”cea mai gravă criză de securitate cu care se confruntă Europa de decenii”.

”Cu toată această tehnică militară, Rusia poate invada Ucraina fără efort suplimentar, în orice moment. Există semnale din partea Moscovei pentru o continuare a diplomaţiei. Acest lucru îndeamnă la un optimism prudent, însă desfăşurarea de trupe de către Rusia nu permite o reducere a tensiunilor atât timp cât echipamentele grele rămân pe teren”, a mai declarat Jens Stoltenberg.

”Sperăm că vom obţine în curând un răspuns de la Rusia la scrisoarea noastră”

Jens Stoltenberg, secretar general NATO


Citește și: