Prima pagină » Actualitate » Secretul cozonacilor pufoși și bine copți. Câtă drojdie se pune în aluat. Rețete de Paști

Secretul cozonacilor pufoși și bine copți. Câtă drojdie se pune în aluat. Rețete de Paști

Secretul cozonacilor pufoși și bine copți. Câtă drojdie se pune în aluat. Rețete de Paști

Cozonacul de Paște este una dintre cele mai iubite și respectate tradiții culinare din România și din multe alte țări ortodoxe. Nu este doar un desert – este un simbol al bucuriei, belșugului și al Învierii. Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu un desert ca la carte, trebuie să știi exact câtă drojdie se pune la cozonaci. Așa ies pufoşi şi copţi în mijloc.

Câtă drojdie se pune la cozonaci

Cantitatea de drojdie pentru cozonaci depinde de cantitatea de făină folosită, dar o regulă generală este:

Pentru 1 kg de făină, se pun:

  • 25 g de drojdie proaspătă (cam cât un cub clasic din comerț)
  • sau 7-10 g de drojdie uscată (un pliculeț standard)

Dacă vrei un cozonac mai pufos și mai aromat, e important să lași maiaua (drojdie + lapte + zahăr + puțină făină) să fermenteze bine înainte să o amesteci cu restul ingredientelor.

Nu exagera cu drojdia – prea multă poate da un gust ușor amar și poate face aluatul să se lase după coacere.

Rețetă cozonac cu nucă, ciocolată și portocală confiată

Iată o rețetă specială de cozonac pentru Paște – pufos, aromat și cu o umplutură delicioasă de nucă, ciocolată și portocală confiată. O combinație care duce clasicul cozonac la nivelul următor.

Ingrediente pentru aluat (2 cozonaci mari):

  • 1 kg făină 000 (cernută)
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g uscată)
  • 400 ml lapte călduț
  • 5 ouă (3 întregi + 2 gălbenușuri)
  • 200 g zahăr
  • 200 g unt topit (nu fierbinte)
  • 1 praf de sare
  • Coaja rasă de la 1 lămâie + 1 portocală
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță esență de rom

Ingrediente pentru umplutură:

  • 300 g nucă măcinată
  • 150 g ciocolată neagră topită
  • 100 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 50 g portocală confiată tocată
  • 1 lingură cacao
  • 1 linguriță scorțișoară (opțional)

Pentru uns: 1 ou + 1 lingură lapte

Mod de preparare

1. Maiaua – Amestecă drojdia cu 100 ml lapte călduț, 1 linguriță zahăr și 1 lingură de făină. Lasă la crescut 15-20 min, până face spumă.

2. Aluatul – Bate ouăle cu zahărul și sarea până devin spumoase. Adaugă maiaua, restul de lapte călduț, coaja de citrice, esențele și apoi, treptat, făina. Frământă bine și toarnă untul topit, puțin câte puțin, până aluatul devine elastic și nu se mai lipește. Lasă la dospit 1,5-2 ore, într-un loc cald, acoperit.

3. Umplutura – Încălzește laptele cu zahărul. Adaugă nuca, cacaoa, ciocolata topită, scorțișoara și portocala confiată. Amestecă bine și lasă să se răcească.

4. Formarea cozonacilor – Împarte aluatul în 2. Întinde fiecare parte pe blatul uns cu ulei. Pune umplutura și rulează strâns. Poți împleti cele două rulouri pentru un aspect wow. Așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Mai lasă la crescut 30-40 min.

5. Coacerea – Unge cu ou bătut și coace la 170°C (cuptor electric, fără ventilație) timp de 45-50 minute. Dacă se rumenește prea repede, acoperă cu folie de aluminiu.

Poți adăuga și stafide hidratate în rom sau fulgi de migdale în umplutură. Înainte de servire, pudrează cu zahăr sau unge cu sirop (zahăr + apă + vanilie) pentru luciu.

Citiți și: Cozonacul perfect de Paște. SECRETUL pentru a avea un aluat pufos, care se rupe în fâșii

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Alarma medicilor: Boala care revine și amenință bebelușii
Digi24
Avionul premierului slovac a fost puternic avariat pe aeroportul din Bruxelles: „Nu se mai poate zbura cu el”
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather, anunț de ultimă oră: Pe ce dată vine iarna în București, de fapt
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Mierea miraculoasă din România, mai puternică decât unele antibiotice. Depășește în eficiență multe produse faimoase la nivel mondial
Mediafax
Sărbătorile dăunează grav sănătății. Ce probleme medicale riscă românii în această perioadă
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Guvernul va achita o datorie veche de peste 30 de ani către SUA, pentru un credit folosit la importul de bumbac
Cancan.ro
GESTUL făcut de nepoata Rodicăi Stănoiu, după a doua slujbă de înmormântare a fostului ministru al Justiției
Ce se întâmplă doctore
Vremea se schimbă radical înainte de sărbători! Care sunt zonele în care va ninge abundent de Crăciun
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Un român a mers ani de zile cu o Toyota hibrid, dar nu i-a făcut niciun schimb de ulei: „Am crezut că e electrică”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Părinte, am voie să mă uit după femei cu posteriorul mare?
Descopera.ro
România exportă mai mult decât importă, arată un raport