„Secretul” dronei care a îngrozit soldații ruși. Cine este creatorul „Bayraktar TB2”, considerat și „Elon Musk al Turciei”

Publicat: 11 05. 2022, 16:01
Actualizat: 11 05. 2022, 16:03
Sursa foto: Profimedia

Bayraktar TB2, drona turcească ce transportă bombe ghidate cu laser şi este suficient de mică pentru a fi transportată într-un camion cu platformă, a devenit o armă legendară în războiul din Ucraina, îngrozind militarii ruşi. A fost concepută de Selçuk Bayraktar, fiul unuia dintre cei mai mari producători de arme din lume şi ginerele preşedintelui turc Recep Erdogan. A studiat la Universitatea din Pennsylvania şi la MIT este considerat „Elon Musk al Turciei”.

TB2 a efectuat, din 2016, când a înregistrat prima victimă, şi până acum, peste opt sute de lovituri, în conflicte armate din Africa de Nord şi până în Caucaz. Bombele pe care le poartă îşi pot ajusta traiectoria în aer şi sunt atât de precise încât pot fi trimise într-un şanţ de infanterie.

Jurnaliştii americani au discutat cu cel care a proiectat temuta dronă. Selçuk Bayraktar (42 de ani) este fiul unui antreprenor turc care deţine Baykar Technologies, unul dintre cei mai importanţi producători de arme din lume. „Unii oameni din Turcia îl consideră ca pe Elon Musk”, se arată în articol, citat de Adevărul.

Din mai 2016, Bayraktar este căsătorit cu fiica preşedintelui turc Recep Erdogan. La nuntă au participat peste 5.000 de oameni, inclusiv o mare parte din elita politică a ţării. La fel ca Bayraktar, Sümeyye este un membru din cea de-a doua generaţie a elitei islamiste din Turcia şi a absolvit Universitatea Indiana în 2005 cu o diplomă în sociologie. Ea este descrisă în presa din Turcia drept o versiune turcească a Ivankăi Trump.

Sursa foto: Profimedia

„Secretul” dronei

Mai multe surse de ştiri au relatat că o singură dronă TB2 poate fi achiziţionată cu un milion de dolari, dar Bayraktar, deşi nu a dat o cifră precisă, a declarat pentru „The New Yorker” că este mai mult.

TB2-urile sunt vândute ca o „platformă”, împreună cu staţii de comandă portabile şi echipamente de comunicaţii. În 2019, Ucraina a cumpărat o flotă de cel puţin şase TB2 pentru o valoare raportată de 69 de milioane de dolari; o flotă similară de drone Reaper costă de aproximativ şase ori mai mult. Odată achiziţionată o flotă, operatorii călătoresc în vestul Turciei pentru câteva luni de pregătire.

„Drona nu o cumperi şi ai terminat”, a explicat Mark Cancian, specialist în achiziţii militare la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale.

„E ca şi cum te-ai căsători cu furnizorul, pentru că aveţi nevoie de un flux constant de piese de schimb şi expertiză în reparaţii”.

În plus, cumpărătorii sunt susţinuţi şi de programatorii Baykar.

TB2, pe care Bayraktar îl compară cu smartphone-ul său, are peste patruzeci de computere la bord, iar compania trimite actualizări de software de mai multe ori pe lună pentru a se adapta tacticilor adversarilor.

„Secretul este să le actualizezi continuu”, a explicat Selçuk Bayraktar.