Cei mai mulți dictatori erau paranoici în privința siguranței alimentare și Nicolae Ceaușescu nu făcea excepție de la regulă.
Dictatorii erau obsedați de puritatea hranei. De exemplu, Kim Il-sung, tiranul care a condus Coreea de Nord din 1948 până în 1994, când a murit, cerea ca fiecare bob de orez să îi fie servit separat și se preocupa să găsească orice metodă pentru a-și prelungi viața, scrie a1.ro.
La rândul său, Nicolae Ceaușescu bea suc de legume doar cu paiul, potrivit cărții „Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants”, scrisă de Victoria Clark și Melissa Scott.
Nicolae Ceaușescu îi enerva pe liderii străini deoarece își aducea mereu hrana după el.
De exemplu, Josip Broz Tito, liderul Iugoslaviei, s-a arătat uluit de paranoia lui Ceaușescu, care bea suc de legume crude doar cu paiul, ferindu-se de hrana solidă.
Tito consuma mereu o bucată de șuncă de porc, ușor prăjită, în timp ce Nicolae Ceaușescu păstra aceste vicii culinare pentru acasă, unde se înfrupta cu tocană făcută dintr-o găină întreagă, ori de câte ori avea ocazia.
Tiranul român avea alături de el, în delegație, un chimist de la Securitate, care verifica mâncarea pentru a nu fi otrăvită sau alterată.
„La reședința de la Vila Lac 1 era petrecere mare. Aduceam acolo vreo 300 de brazi și câteva mașini cu cetină, ca să fie miros de sărbătoare.(…) Trebuia să faci lucrurile bine. Dacă greșeai, prima oară te plesnea. A doua oară te băga la închisoare. De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac.
Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele romanești preferau”, a detaliat Camil Roguski, arhitect, citat de ziare.com, vis a vis de excesele lui Ceaușescu de Sărbători.