Prima pagină » Actualitate » Secretul MOLDOVENCELOR pentru un cozonac pufos și o coajă lucioasă a fost dezvăluit. Ingredientele care fac diferența

Secretul MOLDOVENCELOR pentru un cozonac pufos și o coajă lucioasă a fost dezvăluit. Ingredientele care fac diferența

Secretul MOLDOVENCELOR pentru un cozonac pufos și o coajă lucioasă a fost dezvăluit. Ingredientele care fac diferența
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Cozonacul molodvenesc este vedetă la masa de Paște, în multe gospodării din România. Având o textură aerată și coaja ușor crocantă și lucioasă, acest desert traditional impresionează și astăzi.

Cu toate că ingredientele de bază par comune, făină, ouă, lapte, drojidie, zahăr și ulei, moldovencele mai adaugă un alt ingredient surprinzător care poate face diferența.

În Moldova, cozonacul nu este un simplu desert. El este considerat symbol al belșugului, al bucuriei și al muncii făcute cu suflet. În satele moldovenești, gospodinele încep pregătirile cu câteva zile înainte de Paște, atunci când frământatul aluatului devine un ritual în sine. Se respectă cu sfințenie fiecare pas, de la alegerea ingredientelor și până la lăsatul la dospit într-o camera caldă.

Astfel, unul dintre cele mai importante elemente este oul și aici intervine primul „secret”: gospodinele nu pun niciodată ouă reci, direct din frigider. Acestea sunt ținute la temperatura camerei sau chiar încălzite puțin, pentru a se încorpora mai ușor și pentru a ajuta aluatul să crească frumos.

Ingredientele necesare unui cozonac pufos

Un alt secret al moldovencelor este o lingură de smântână grasă. Acest ingredient, aparent banal, este cel care conferă aluatului o textură mai fină, mai elastică și un gust mai bogat.

Smântâna adăugată în compoziție înlocuiește o parte din grăsimea oferită de unt sau ulei și conferă un plus de frăgezime. Mai mult, cozonacul capătă o culoare mai gălbuie și o aroma ușor acrișoară, dar plăcută. Este important ca smântâna să fie una natural, cu minimum 20% grăsime, fără adaosuri. De regulă, se adaugă în faza de frământare, după ce toate celelalte ingrediente au fost incorporate.

Un alt detaliu important este frământarea. În Molodva, cozonacul nu se face în grabă. Aluatul se frământă cu mâna, cel puțin 45 de minute, iar în unele rețete chiar și o oră și jumătate. În timpul frământării se adaugă treptat uleiul sau untul topit, în funcție de preferințe, iar smântâna se adaugă în porții mici, amestecând constant până la omogenizare.

Coaja cozonacului moldovenesc trebuie să fie lucioasă, ușor crocantă și apetisantă. Se unge deci aluatul cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte și o lingură de zahăr, înainte de a fi introdus în cuptor.

La final, după coacere, cozonacul se acoperă pentru câteva minute cu un prosop curat, pentru a păstra crusta moale, apoi se lasă la răcit pe un grătar de lemn.

CITEȘTE ȘI:

Recomandarea video

Mediafax
Vin ninsorile: meteorologii anunță unde va fi zăpadă de Crăciun. Jumătate de țară sub cod galben
Digi24
Bloggerii ruși îi fac imagine lui Putin cu poze din România. Fotografii de la SRI Antitero ilustrează „trupele rusești, bine echipate”
Cancan.ro
Mălina Guler S-A SINUCIS?! Mesajul prin care și-a anunțat dispariția a fost făcut public abia acum
Prosport.ro
FOTO. Antrenoarea de tenis care predă în rochii îndrăznețe și pantofi cu toc a atras atenția tuturor
Adevarul
Decizie disperată: Antena 1 își vrea banii înapoi, după ce a plătit o avere pentru difuzarea Cupei Mondiale. Alt post TV ar urma să transmită o parte din meciuri
Mediafax
Crăciun sub imperiul zăpezii și al frigului în București
Click
Cum se coace corect cozonacul. Temperatura potrivită pentru cuptorul electric și pe gaz
Digi24
„Teamă în rândul duşmanilor”. Liderul de la Casa Albă dezvăluie un plan pentru nave de război „clasa Trump”, mai mari și mai puternice
Cancan.ro
Oana Mizil a fugit din țară cu fetița! Unde se ascunde acum fosta iubită a lui Marian Vanghelie
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Fabrica din România care a produs 1 milion de anvelope în 2025. Este singura din lume cu zero emisii de CO2
Descopera.ro
Ceva s-a prăbușit pe Lună! Momentul a fost înregistrat
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?