Secțiile de poliție din țară sunt deschise în intervalul orar 8-16. „După ora 16 echipaje de poliție asigură intervenția la evenimentele sesizate la 112”

Secțiile de poliție din țară sunt deschise în intervalul orar 8-16. „După ora 16 echipaje de poliție asigură intervenția la evenimentele sesizate la 112”
Publicat: 05/05/2021, 10:05
Actualizat: 05/05/2021, 10:06

În cele mai multe orașe din România  secțiile și posturile de poliție se închid după ora 16.00 sau 22.00, deși oamenii legii ar trebui, teoretic,  să fie permanent în sprijinul cetățeanului,. În cazul unei infracțiuni, polițiștii care vin din localități alăturate au nevoie de timp, ceea ce înseamnă timp pierdut și vulnerabilități mai mari pentru cetățeni.

Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol. a explicat care sunt cauzele care declanșează această situație. Acesta spune că lipsa de personal din sistem este unul dintre motive.

 „Am analizat, de exemplu, la Tulcea unde sunt posturile de poliție care lucrează până la ora 16. Vorbim de Delta Dunării unde 9 posturi…7 posturi de poliție sunt nevoite să se deplaseze cu barca la intervenții. Păi durează o oră jumate până ajunge polițistul.”

Autoritățile spun că astfel de situații sunt excepții, deși victimele au acuzat polițiștii că au venit prea târziu la intervenție.

Delia Neniscu: După ora 16 este asigurat serviciul de permanență de către echipaje de poliție 

Delia Neniscu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani: „În intervalul orar 8-16 este deschisă secția, sunt lucrători zilnic prezenți iar după ora 16 este asigurat serviciul de permanență de către echipaje de poliție care patrulează pe mai multe comune și asigură intervenția la evenimentele sesizate la 112.”

Însă, raportarea dar pe hârtie duce la situații neplăcute pentru polițiștii, iar exemplul din județul Tulcea generează nemulțumiri, pentru că polițiștii s-au săturat să tot vină de acasă după orele de program în timpul liber.

”Urmare a solicitării IGPR de a verifica aspectele indicate în materialul de presă (n.r. cel apărut în Evenimentul zilei) cu privire la deficiențele în asigurarea serviciului polițienesc precizăm faptul că în urma verificărilor efectuate la nivelul IPJ Tulcea s-a constatat că serviciul polițienesc are caracter permanent fiind asigurat 24 de ore din 24, șapte zile din șapte de către polițiștii planificați în servicu”, se spune într-un raport al IGP-ului, prezentat de evz.ro.

Acel serviciu polițienesc cu ”caracter permanent, de 24/24” din raportul șefului IPJ Tulcea este de fapt un artificiu aplicat de prea multă vreme în toată țara prin care polițiștii care își încheie tura sunt chemați să intervină de acasă, transmite evz.ro.

Cosmin Andreica: La IGP s-a raportat fals că se asigură serviciul polițienesc 24 de ore din 24 cu polițiști planificați în serviciu

”Tulcea e un județ cu specific aparte. Are posturi de poliție în Delta Dunării unde patrularea se face cu barca, la fel și deplasarea la intervenție. Acolo, polițiștii – care de regulă locuiesc în acele comune -, se gospodăresc singuri, își fac propriile planificări. Ei intervin din timpul liber sau din concedii dacă sunt acasă. De aceea, șefii cred că așa merge în tot județul și refuză orice schimbare a planificărilor. Așa, continuă să cheme oameni de acasă, din timpul liber, cu toate că la IGP s-a raportat fals că se asigură serviciul polițienesc 24 de ore din 24 cu polițiști planificați în serviciu. Iar dovada minciunii este devoalată de un simplu calcul matematic. Nu poti planifica pe 3 schimburi, 7 zile din 7, câte unul sau doi oameni câți sunt la posturile de poliție”, a explicat sindicalistul. pentru evz.

Situația din județul Tulcea este una explozivă. Polițiștii s-au săturat să tot vină de acasă din timpul liber și deja au început să refuze să mai răspundă apelurilor de la secții primite după orele de program în timpul liber.

Aceste practici (n.r. cercetările disciplinare) sunt folosite doar ca să-i intimideze pe oameni care s-au săturat să lucreze în astfel de condiții. Unii sunt cercetați că nu mai vor să vină la lucru din timpul liber, alții pentru că nu au răspuns la telefonul mobil personal. Toate aceste cercetări însă nu au o bază legală și nu pot să răspundă disciplinar polițiștii pentru lipsa de personal sau pentru incapacitatea șefilor să organizeze programul de lucru. Însă, semnalul de alarmă care tebuie tras este cel legat de siguranța cetățeanului. El trebuie să știe că după ora 16.00 nu mai e poliție pe stradă, la prevenire, ci apare doar după ce s-a comis fapta”, a spus Cosmin Andreica, liderul Sindicatului ”Europol” pentru evz.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță