Sectorul 4 al Capitalei va face parte din Comitetul European al Regiunilor (CoR)

Sectorul 4 al Capitalei va face parte din Comitetul European al Regiunilor (CoR)
Publicat: 25/02/2021, 17:10

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, va face parte din  Comitetul European al Regiunilor (CoR), cel mai puternic organism consultativ al Uniunii Europene, ce avizează toate actele legislative cu impact asupra regiunilor și orașelor.

Sectorul 4 al Bucureștiului va face parte din CoR

Asociația Municipiilor din România a propus ca primarul Daniel Băluță îl va înlocui, în calitatea de membru titular, pe fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău.

Guvernul a avut pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un memorandum privind înlocuirea unui membru titular și desemnarea a doi membri supleanți din partea Asociației Municipiilor din România (AMR) în cadrul delegației României la Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene pentru perioada rămasă din mandatul 2020-2025.

Cel puțin până în ianuarie 2025, când se încheie mandatele celor 15 membri ce formează delegația României la CoR, primarul Sectorului 4 va fi parte a CoR.

Daniel Băluță: Sunt convins că alături de colegii din delegația României, componentă a CoR, vom avea rezultate

Am acceptat cu bucurie să fiu membru cu drepturi depline al acestui for internațional, ale cărui avize influențează masiv normele legale aplicabile domeniilor din competența autorităților locale, cum ar fi sănătatea, educația, ocuparea forței de muncă, politica socială, coeziunea economică și socială, transportul, energia și combaterea schimbărilor climatice, întrucât  în acest fel, sectorul 4 va fi acolo unde trebuie.

Acolo unde sunt luate deciziile importante pentru oameni. Acolo unde se produc modificările legislative pentru susținerea economiei locale, acolo unde sunt creionate ghidurile de finanțare a proiectelor europene. Sunt convins că alături de colegii din delegația României, componentă a CoR, vom avea rezultate. Pentru că  în fond, doar acestea contează pentru oameni! Hai, că se poate!” a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4. 

Propunerile Asociației Municipiilor din România:

  • Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4 al Municipiului București, îl înlocuiește pe Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, care nu și-a reînnoit mandatul, în calitate de membru titular;
  • Florin Tiberiu Iacob-Ridzi, Primarul Municipiului Petroșani, îl înlocuiește pe Cosmin Necula, fost primar al Bacăului, care nu și-a reînnoit mandatul, în calitate de membru supleant;
  • Ștefan Ilie, Primarul Municipiului Tulcea, îl înlocuiește pe Daniel Ștefan Drăgulin, care a fost primar la Călărași, ca urmare a decesului, în calitate de membru supleant.

Ce este Comitetul European al Regiunilor

Înființat în anul 1994, Comitetul Regiunilor (COR) este complementar celor trei instituții comunitare – Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Parlamentul European, având rolul de a reprezenta interesele colectivităților locale și regionale.

Comitetul Regiunilor este format din 329 de membri și un număr egal de supleanți, repartizați între cele 27 de state membre, după cum urmează: câte 24 pentru Germania, Franța și Italia; câte 21 pentru Spania și Polonia; 15 pentru România; câte 12 pentru Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Grecia, Portugalia, Suedia, Țările de Jos și Ungaria; câte 9 pentru Croația, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania și Slovacia; câte 7 pentru Estonia, Letonia și Slovenia; câte 6 pentru Cipru și Luxemburg; 5 pentru Malta.

Membrii CoR sunt numiți pentru un mandat de 5 ani prin Decizia Consiliului. Mandatul în curs, perioada 2020 – 2025, expiră la data de 25 ianuarie 2025.

Începând cu data de 1 ianuarie 2007, delegația României la Comitetul Regiunilor este formată din 15 membri titulari și 15 membri supleanți, numiți pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de reînnoire a mandatului.

Desemnarea reprezentanților în Comitetul Regiunilor se realizează de către cele patru structuri asociative ale autorităților publice locale din România: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR) şi Asociația Comunelor din România (ACoR). Fiecare structură asociativă își desemnează candidații în conformitate cu propriile statute de funcționare.

Prin procedura adoptată la nivelul Guvernului României, s-a stabilit repartizarea numărului de 15 membri titulari și 15 membri supleanți astfel: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România desemnează un număr de 6 membri titulari și 6 membri supleanți, iar Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România desemnează, prin consultări separate, câte 3 membri titulari și 3 membri supleanți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor