VIDEO | Securitatea alimentară mondială, în pericol după invadarea Ucrainei (DOCUMENTAR)

Publicat: 25/03/2022, 20:30

Ucraina este unul dintre ei mai mari producători de grâu şi de porumb şi este primul exportator din lume de ulei de floarea-soarelui, însă sectorul său agricol a fost puternic lovit de invazia armatei Moscovei. La rândul său, Federația Rusă ca de altfel și Ucraina sunt printre cei mai importanți producători și exportatori de produse agricole din întreaga lume.

În 2021, Rusia a fost cel mai mare exportator mondial de îngrășăminte azotate și al doilea cel mai mare furnizor de îngrășăminte, atât potasice, cât și cu fosfor, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură.

Comerțul dintre Rusia și restul lumii nu s-a oprit, dar a fost grav perturbat după invadarea Ucrainei. Rusia, care deține aproximativ 14% din exporturile globale de îngrășăminte, a suspendat temporar vânzările pe piețele externe și se așteaptă ca măsura să aibă un puternic efect de influență pe piețele alimentare globale.

Ucraina este pe locul şapte în lume la producţia de grâu şi pe locul şase la producţia de porumb. Are o suprafaţă de teren agricol de 42 de milioane de hectare, de patru ori mai mare decât a României, şi cultivă anual circa 32 de milioane, faţă de puţin peste 5 milioane de hectare, suprafaţa cultivată cu cereale de România.

Comparativ cu România, care are puţin peste 2 milioane de hectare cultivate cu grâu, Ucraina are o suprafaţă de circa 7 milioane de hectare cultivate cu grâu şi o producţie anuală de 25-30 de milioane de tone, faţă de 10-11 milioane de tone în România, arată datele departamentului de agricultură al Statelor Unite ale Americii.

În ceea ce priveşte porumbul, Ucraina are o suprafaţă cultivată de circa 5-5,5 milioane de hectare, iar România de aproximativ 2,5 milioane de hectare şi realizează o producţie de 30-35 de milioane de tone, faţă de 15-18 milioane de tone, cât face România.

În aceste momente, țara noastră are o șansă pentru a-și crește relevanța agricolă regională și europeană, pentru a valorifica cererea UE de proteină vegetală și animală și pentru a elimina balanța economică negativă față de Ucraina.

Uniunea Europeană a demarat un proces de modernizare a tuturor sectoarelor pentru ca acestea să devină mai „verzi”, inclusiv a celui agricol, care este responsabil pentru aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului comunitar.

Executivul de la Bruxelles se gândea la o serie de obiective, precum reducerea la jumătate a utilizării de pesticide până în 2030. Însă, războiul din Ucraina ar putea amâna planurile europene care vizează agricultura durabilă. Astfel, politicile ambițioase de mediu și agricultură ale UE, cunoscute sub numele generice de GreenDeal și Farm to Fork, sunt puse între paranteze și amânate pentru a permite statelor membre să gestioneze crizele din agricultură și energie, fără a mai aduce costuri suplimentare.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că a cerut Comisiei Europene să reconsidere ideea ca 4% din suprafaţa agricolă a unui stat-membru să rămână necultivată. Și asta pentru că, spune el, CARTON „să laşi 4% din suprafaţa agricolă a unei ţări cum este România, cu 9,4 milioane de hectare de teren arabil, ar însemna aproape 300.000 de hectare necultivate. Nu cred că îşi permite nimeni la nivel european, la nivel global, să lase o astfel de suprafaţă neproductivă, mai ales a unei ţări cum este România, cu un sol atât de fertil”.

La Bruxelles, însă, teama este maximă. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trage un semnal de alarmă și susține că „războiul dus de Rusia amenință securitatea alimentară în toată lumea“.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Răsturnare de situație în dosarul Dan Diaconescu. Judecătoria Constanța a luat decizia
Rețeta perfectă de gogonele în saramură. Vor rămâne tari toată iarna
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang