Securitatea energetică devine o prioritate pe fondul crizei energetice globale. CEO Aramco: „Ani de subinvestiții în producția de petrol și gaze sunt cauza principală a crizei de astăzi”

Securitatea energetică devine o prioritate pe fondul crizei energetice globale. CEO Aramco: „Ani de subinvestiții în producția de petrol și gaze sunt cauza principală a crizei de astăzi”
Depozite de gaze / Sursa FOTO: oradesibiu.ro
Publicat: 11/11/2022, 17:07

Factorii de decizie politică și oficialii europeni din domeniul energiei nu au pierdut din vedere viziunea pe termen lung de a extinde producția de energie regenerabilă, însă securitatea energetică este în fruntea agendei la începutul sezonului de încălzire de iarnă, potrivit unei analize publicate de Oil Price. 

Narațiunea principală în sectorul energetic a trecut în ultimele luni de la un accent pus exclusiv pe obiectivele „net-zero”  (emisii de carbon) la transformarea sistemului energetic într-un astfel de sistem care să poată furniza energie sigură, accesibilă și mai curată.

Problema aprovizionării Europei cu gaz natural rusesc a arătat că cea mai sigură energie ar fi cea care provine din surse interne sau este cumpărată de la aliați, potrivit Oil Price.

„Ani de subinvestiții în producția de petrol și gaze sunt cauza principală a crizei energetice de astăzi, iar când economia globală va reveni din încetinirea actuală, mica capacitate de producție de petrol rămasă va fi distrusă. Investițiile în petrol și gaze s-au înjumătățit între 2014 și 2021. Creșterile din acest an sunt prea puține, prea târziu, prea scurte”, a spus CEO-ul Aramco, Amin Nasser.

Pachete de mai multe miliarde de dolari în UE pentru subvenții acordate populației

Criza energetică și transformarea de către Rusia a aprovizionării cu gaze către Europa în „armă” au avut un impact semnificativ asupra priorităților imediate ale factorilor de decizie. Guvernele din Europa se străduiesc să asigure o aprovizionare adecvată cu energie pentru iarnă și să finanțeze pachete de mai multe miliarde de dolari pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile să facă față creșterii facturilor la gaz și electricitate.

În timp ce securitatea energetică este în fruntea agendei la începutul sezonului de încălzire de iarnă, factorii de decizie politică și oficialii din domeniul energiei nu au pierdut din vedere viziunea pe termen lung de a extinde în mod semnificativ generarea de energie regenerabilă pentru a înlocui o parte din consumul de combustibili fosili și a spori securitatea energetică.

Cu toate acestea, mesajul a devenit ceva mai echilibrat în acest an în comparație cu anii precedenți: obiectivele net-zero sunt „grozave”, dar a nu lăsa oamenii să înghețe iarna aceasta ar fi mai potrivit.

 Atât combustibilii fosili, cât și sursele regenerabile vor avea nevoie de mai multe investiții

Energia eoliană și solară din surse interne ar putea elimina unele nevoi de import de combustibili fosili. Dar asta va dura ani de zile. Între timp, combustibilii fosili vor fi cei care vor furniza energia de care are nevoie lumea. Atât combustibilii fosili, cât și sursele regenerabile vor avea nevoie de mai multe investiții pentru a satisface nevoia tot mai mare de energie a lumii, spun directorii din industrie și chiar Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

„Dacă aș întreba pe cineva din Europa în urmă cu doi sau trei ani ce vrea de la energie, ar fi spus aproape exclusiv zero emisii. Dacă îi întreb astăzi ce vor de la energie, ei vă vor spune inevitabil că vor un sistem energetic care să funcționeze. Un sistem energetic care funcționează este un sistem energetic care oferă lumii – Europa în acest exemplu – energie sigură, energie la prețuri accesibile și energie mai curată”, a spus Looney la conferința de energie ADIPEC de la Abu Dhabi săptămâna trecută.

Lecția pentru factorii de decizie este că, în loc de un Acord de la Paris care se concentrează pe emisii, poate că lumea are nevoie de un Paris care se concentrează pe rezolvarea trilemei energetice, a remarcat directorul executiv al BP.

„Lumea are nevoie de un plan nu doar pentru reducerea emisiilor, ci și de un plan care să abordeze securitatea și abordarea accesibilității”, a spus Looney.

Investitorii au evitat combustibilii fosili, ceea ce a dus la investiții mult mai mici în aprovizionarea cu petrol și gaze

În ultimii câțiva ani, finanțatorii s-au concentrat exclusiv pe realinierea portofoliilor de creditare și investiții cu emisii nete zero până în 2050, iar investitorii au evitat combustibilii fosili, ceea ce a dus la investiții mult mai mici în aprovizionarea cu petrol și gaze.

Ani de subinvestiții în producția de petrol și gaze sunt cauza principală a crizei energetice de astăzi, iar când economia globală va reveni din încetinirea actuală, mica capacitate de producție de petrol rămasă va fi distrusă, a declarat directorul executiv al Saudi Aramco, Amin Nasser, în septembrie. .

„Pentru că atunci când îi faci de rușine pe investitorii de petrol și gaze, demontezi centrale electrice pe bază de petrol și cărbune, nu reușești să diversifici sursele de energie (în special gaz), te opui terminalelor de recepție a GNL și respingi energia nucleară, planul tău de tranziție ar fi bine să fie corect”, a declarat Nasser.

Directorul executiv al Aramco și alți reprezentanți ai industriei au avertizat de ani de zile că investițiile în sursele convenționale de energie trebuie să crească și asta nu înseamnă că sursele regenerabile și alte forme de energie alternativă ar trebui ignorate.

Așa cum stau lucrurile, nivelul actual al investițiilor în petrol și gaze nu este suficient nici măcar pentru a menține ratele actuale de producție din cauza puțurilor mature, cu atât mai puțin pentru a crește capacitatea de producție.

„Acesta este momentul să creștem investițiile în petrol și gaze, în special dezvoltarea capacității. Și cel puțin această criză a convins în sfârșit oamenii că avem nevoie de un plan de tranziție energetică mai credibil”, a spus Nasser de la Aramco.

Investițiile în surse regenerabile vor trebui, de asemenea, să crească dacă lumea are șansa de a ajunge la „zero net”.

Investițiile în surse regenerabile trebuie să se tripleze până la 1,3 trilioane de dolari

Investițiile în surse regenerabile trebuie să se tripleze până la 1,3 trilioane de dolari anual până în 2030, dacă lumea dorește să ajungă la zero emisii nete până în 2050, a declarat luna trecută AIE. Generarea de energie electrică din surse regenerabile trebuie să înregistreze una dintre cele mai mari creșteri ale investițiilor în scenariul cu emisii nete zero (NZE), crescând de la 390 de miliarde de dolari în ultimii ani la 1,3 trilioane de dolari până în 2030. Acest nivel de cheltuieli anuale în 2030 ar fi egal cu cel mai ridicat nivelul cheltuit vreodată pentru aprovizionarea cu combustibili fosili, 1,3 trilioane de dolari cheltuiți pentru combustibili fosili în 2014, a spus AIE.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri