Prima pagină » Actualitate » UPDATE | Nicolae Ciucă a fost votat să fie propus premier din partea PNL. Ce urmează

UPDATE | Nicolae Ciucă a fost votat să fie propus premier din partea PNL. Ce urmează

UPDATE | Nicolae Ciucă a fost votat să fie propus premier din partea PNL. Ce urmează
Sursa foto: Administrația Prezidențială

Ministrul interimar al Apărării Nicolae Ciucă a fost propus şi votat de Biroul Executiv al Partidului Național Liberal pentru a fi propus în funcţia de premier, cu unanimitate de voturi, au anunţat oficial prim-vicepreședinții Rareş Bogdan şi de Gheorghe Flutur.

Propunerea ca Nicolae Ciucă să fie suținut pentru a fi, a doua oară, premier desemnat, a aparţinut liderului PNL Florin Cîţu, iar decizia conducerii PNL vine după o discuţie pe care preşedintele PNL Florin Cîţu a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis, în urma blocării negocierilor cu cei de la PSD, relatează News.ro.

Anunțul oficial a fost făcut de cei doi dintre prim-vicepreședinții partidului, în absența liderului Florin Cîțu.

„În unanimitate, la propunerea președintelui partidului, a lui Florin Cîțu, a fost votat Nicolae Ciucă. A fost un vot în unanimitate. A mai fost o propunere – ca șeful delegației de negociere a fost votat Nicolae Ciucă”, a anunțat Gheorghe Flutur.

El precizează că joi, la ora 16.00, la Palatul Parlamentului, va avea loc o nouă întâlnire cu liderii PSD și UDMR.

„Estimăm joia viitoare să avem vot în plenul Parlamentului”, adaugă prim-vicepreședintele PNL.

La rândul său, Rareș Bogdan, spune că speră ca liderii PSD să aibă înțelepciunea să îl accepte pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier pentru următoarele 18 luni.

Aproape o lună și jumătate de la demiterea Guvernului

Conducerea PSD a votat oficial, miercuri, să îl susțină ca Marcel Ciolacu să fie primul premier. Joi dimineața, Marcel Ciolacu a spus că îl susține pe Alexandru Rafila, despre care Florin Cîțu  spus că i l-a propus pentru acestă funcție. După aflarea veștii despre Nicolae Ciucă, liderul PSD a precizat că merge la negocieri cu propria propunere.

După demiterea Guvernului Cîțu în Parlament, prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie, PNL, PSD, alături de UDMR și minoritățile naționale negociază pentru formarea unei majorități pentru un nou Guvern, după eșecul propunerii lui Dacian Cioloș, președintele USR, în 20 octombrie în Parlament, și apoi, al renunțării la mandatul de premier desemnat, conform mandatului din 21 octombrie, pentru formarea unui guvern minoritar, de către senatorul PNL Nicolae Ciucă. Pentru a putea fi învestit, acesta are nevoie de 234 de voturi n Legislativ.

Dacă negocierile politice sunt de succes și toți aleșii formațiunilor votează pentru acest Guvern, ar fi în total 321 de voturi, astfel: PSD – 157, PNL = 117, UDMR – 29, minorități – 18.

După ce Nicolae Ciucă a renunțat la mandat, Klaus Iohannis a anunțat, că așteaptă să se contureze o majoritate înainte de a convoca consultări formale pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcția de premier. „Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi în Parlament și, astfel, Guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlamentul României. Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile și acest lucru este foarte bun. Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și, în consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări. În concluzie: voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate, o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului guvern”, a declarat șeful statului, acum două săptămâni, în 4 noiembrie.

Știrea inițială:

Biroul Executiv al PNL se reunește în şedinţă, joi, de la 14:00, în sistem de videoconferinţă, potrivit unor surse politice, transmite Agerpres. Şedinţa are loc după ce negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR pentru formarea unui nou Guvern s-au blocat miercuri din cauza nominalizării lui Marcel Ciolacu pentru funcția de premier, de către PSD.

Ca urmare, şedinţa echipelor de negociere ale PNL, PSD, UDMR şi minorităţilor naţionale pentru finalizarea programului de guvernare, programată miercuri, a fost anulată.

Conducerea PSD a aprobat sistemul de numire prin rotaţie a premierilor în noul Cabinet şi l-a desemnat pe Marcel Ciolacu propunere de prim-ministru.

Însă, cu o zi înainte, biroul executiv al PNL aprobase propunerea privind numirea prin rotaţie a premierilor, cu condiţia ca primul să fie dat de liberali.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat miercuri că problema în negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare este că atât PNL, cât şi PSD doresc să dea primul propunerea de premier.

El a spus că, prin decizia BEx de marţi, orice membru al PNL poate fi propus pentru funcția de premier. Pe de altă parte, Cîţu a susţinut că există o rezoluţie a Consiliului Naţional al partidului care prevede că preşedintele PNL, adică el, este propunerea de premier.

Autor
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și