VIDEO | Primele măsuri după creșterea prețurilor la carburanți în benzinării. Ciucă: „Nu voi permite ca, din lăcomie, să destabilizeze economia și viața cetățenilor”

Publicat: 10 03. 2022, 09:10
Actualizat: 10 03. 2022, 12:12

O ședință de urgență a avut loc la Guvern, joi dimineața, pe tema prețului carburanților. Șefa ANAF, șeful Consiliului Concurenței, șeful ANPC și Ministrul Economiei au fost convocați de premierul Nicolae Ciucă.

UPDATE 12:00 – Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare, avem stocuri suficiente de produse petroliere pentru a se asigura livrările către clienți

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a scris, miercuri, pe Facebook, după întâlnirea de la Palatul Victoria că „instituțiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea”. El a spus, din nou, că „nu există motive de îngrijorare, avem stocuri suficiente de produse petroliere pentru a se asigura livrările către clienți”.

„ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței au demarat investigațiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive, care nu au nicio justificare reală economică. De dimineață am participat la întâlnirea convocată de prim ministrul Nicolae Ciucă pentru a analiza cauzele care au dus la creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți. Au mai participat ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, președintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, președintele Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu, și președintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Instituțiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea. Totodată, nu există motive de îngrijorare, avem stocuri suficiente de produse petroliere pentru a se asigura livrările către clienți”, a scris Virgil Popescu pe pagina de socializare.


UPDATE 11:00 – Nicolae Ciucă: Nu voi permite nimănui ca din lăcomie sau din orice alte motive să destabilizeze viața cetățenilor

Premierul Nicolae Ciucă a susţinut joi, la ora 11,00, o declarație de presă, în urma ședinței de la Guvern.

„Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii și economia. Nu voi permite nimănui să profite de situație pentru ca din lăcomie să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor. Instituțiile responsabile vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea. România e o țară sigură, garanțiile trebuie să includă și stabilitatea economică

Vor fi controlate toate companiile petroliere din România. Am cerut sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate”, a spus premierul.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șefii Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Consiliului Concurenței, precum și ministrul Economiei, au fost chemați astăzi, la Guvern, de către premierul Nicolae Ciucă, potrivit Antena 3.

Premierul vrea să discute despre prețurile la carburanți, dar și despre valul de isterie care s-au creat ca urmare a zvonurilor conform cărora benzina și motorina vor costa mai mult de 10 lei, începând de joi.

Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.

Citește și Imaginea zilei vine de la o benzinărie din Slatina. De frica majorării prețurilor, un bărbat a făcut „plinul” unui recipient de 1.000 de litri

De unde a pornit isteria de la pompe

Întreaga isterie care a cuprins România a plecat de la o benzinărie independentă din Beiuș, județul Bihor. Administratorii societății au crescut brusc prețul la carburanți la 11 lei.

Informația a devenit virală, iar șoferii au intrat în panică și au luat cu asalt benzinăriile, pentru a alimenta până la miezul nopții la vechiul preț, de 7-8 lei.

Cât costă benzina și motorina joi dimineață. Zvonurile care au alimentat isteria de la pompe nu se adeveresc

Zvonurile conform cărora carburanții vor costa, de joi, peste 10 lei pe litru, și care au alimentat isteria de la pompe nu se adeveresc, pentru că benzinăriile din București vând astăzi motorină și benzină cu prețuri între 7,5 și 8,5 lei. Prețurile au crescut cu 20-30 de bani, nu cu mai mulți lei, așa cum circulau informațiile pe site-urile de socializare.

Doar câteva benzinăriile au prețuri de peste 9 lei, pentru un litri de motorină, dar în nicio stație nu există carburanți care să coste 10 lei/litru, așa cum au indicat zvonurile care au circulat, miercuri, pe rețelele de socializare. Din acest motiv, mulți șoferi s-au înghesuit să alimenteze până la miezul nopții și în multe orașe din țară s-au format cozi chiar și de mai mulți kilometri.

Cele mai mici prețuri la benzină se găsesc la benzinăriile Lukoil, care vând benzină cu circa 7,5 lei pe litru, în creștere cu doar câțiva bani față de zilele trecute când, datorită unui preț în creștere la petrol, benzina a depășit pragul de 7 lei litru, scrie Economedia.ro.

Benzinăriile Petrom vând benzină ușor sub 8 lei litrul, în timp unele benzinării OMV deja au trecut acest prag și vând chiar cu 8,2 lei.

Cea mai scumpă benzină este în prezent la Mol, care încă de miercuri seară a dus litrul de benzină la 8,5 lei, pe seama unor probleme la o rafinărie din Ungaria și a restricționării cantității vândute în această țară, după ce Guvernul Orban a impus o plafonare a prețurilor, conform sursei citate.

În ceea ce privește motorina standard, tot Lukoil vinde cel mai ieftin, cu circa 7,7 lei litrul. Majoritatea benzinăriilor Petrom stau sub pragul de 8 lei cu un preț de 7,99 lei. OMV Petrom vinde cu circa 8,2-8,3 lei litrul de motorină, în timp ce Mol a depășit pragul de 9 lei.

Prețurile la carburanți pot fi consultate în timp real pe site-ului oficial al Consiliului Concurenței, MonitorulPreturilor.ro.

Virgil Popescu: Nu există niciun motiv să mai crească prețul la pompă. Prețul barilului de petrol este în scădere

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că nu există niciun motiv să crească prețul carburanților, în condițiile în care prețul barilului de petrol este în scădere. Ministrul îi îndeamnă pe români să nu intre în panică și nu mai stea la cozi la benzinăriile care în acest moment fac speculă.

Întrebat cum s-a ajuns la această situație, ministrul Energiei a răspuns: „În cursul dimineții a fost afișat un preț la o benzinărie de 11 lei și informația a fost rostogolită în social media și în mass media precum că în această noapte prețurile vor ajunge la 10-11 lei și este complet fals.

Benzinăria Mol a scumpit în această seară prețurile – care au ajuns peste 9 lei. Întâmplător în țara vecină (Ungaria n.r), același lanț de benzinării are probleme cu aprovizionarea datorită plafonării prețului la benzină și motorină. Probabil că acesta este motivul pentru care întreg lanțul a scumpit prețurile, dar la cei doi mari producători care sunt în România nu se pune problema de scumpire la acest nivel. Românii nu au de ce să stea la coadă”.

De asemenea, premierul a anunțat că va demara controale ample în benzinării, iar cei care vor fi depistați că au majorat nejustificat prețurile vor fi sancționați.

„Avem un conflict la frontieră, iar faptul că o informație spusă de o benzinărie din Beiuș s-a dus la nivel național mi se pare că face parte dintr-un război hibrid. Nu există posibilitatea ca un lanț de benzinării care nu este atât de mare să dicteze prețul în România. De asemenea și premierul a anunțat că va începe controalele în benzinăriile care au făcut așa ceva. Prețul este dat de producători. Deci nu vorbim de o explozie a prețurilor.

Nu există niciun motiv pentru care să mai crească prețul la pompă de pe azi pe mâine la acest nivel în condițiile în care prețul barilului de petrol a scăzut cu 3 dolari. Nu avem un semnal în piață de o creștere a barilului de petrol. Nu mi se pare normal ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Virgil Popescu.

El a precizat că a primit asigurări de la producători că există suficiente stocuri pentru a aproviziona toate benzinăriile.