Șefa Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan și directorul Școlii „Avam Iancu” din Oradea, Ioan Sorin Cuc au fost puși sub acuzare de DNA Oradea, suspectați fiind de fraudarea concursului de director al școlii, scrie Ebihoreanul.
Ancheta a pornit în acest caz de la fosta directoare a Școlii „Avam Iancu” din Oradea care a fost destituită din funcție după ce a pierdut concursul pentru director al școlii. Ea a reclamat faptul că actualul director Sorin Cuc ar fi obținut o notă nemeritată, după ce în urma contestației, nota de 5,60 a fost ridicată la 7 pentru ca acesta să poată participa la proba de interviu.
Proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcției de director a avut loc pe data de 15 octombrie și a fost constituită din 50 de întrebări de tip grilă.
În urma sesizărilor făcute de fostul director, procurorii DNA descins la unitate unde au ridicat mai multe documente. Sursele ebihoreanul spun că Sorin Cuc, actualul director ar fi folosit o cerneală specială pentru a completa testul. „Cerneala simpatică” ar fi avut proprietatea de a dispărea pentru a lăsa loc de o corectură „curată”, astfel altcineva ar fi putut să înlocuiască răspunsurile greșite și în felul acesta actualul director ar fi obținut o notă mult mai mare în urma contestațiilor și calificându-se mai departe la proba de interviu.
Sursele spun că Ţigan ar fi fost cea care a recompletat această lucrare, în timp ce Cuc ar fi aşteptat într-un birou al instituţiei.
Informaţia privind acordarea calităţii de suspect în acest dosar pentru Ţigan şi Cuc a fost confirmată jurnaliştilor de avocaţi, joi, la ieşirea din sediul DNA Oradea.
„Clienta mea este acuzată de abuz în serviciu, de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Ceea ce stă la baza acestei sesizări este o atitudine disperată a doamnei Bîrlădeanu de a deveni directorul unei şcoli, în condiţiile în care doamna Bârlădeanu nu este competentă – din câte se pare – nici măcar să întocmească un tabel în Excel şi nici măcar să transmită un mail. Această atitudine disperată a dnei Bârlădeanu – de a redeveni director de şcoală – se va demonstra că este una şi nereuşită”, le-a declarat jurnaliştilor avocata directoarei Casei Corpului Didactic, Simona Paşcu.
„Această fază, această calitate de suspect – pentru că i-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect – este o fază incipientă a dosarului de urmărire penală şi a cercetărilor, iar în final se va demonstra nevinovăţia clientei mele, sunt convinsă”, a mai spus ea.
Directorul şcolii Avram Iancu, Ioan Sorin Cuc, pus şi el sub învinuire, şi avocatul său, Cătălin Cristea, nu au vrut să ofere declaraţii suplimentare.
„Nu vă pot da detalii din dosar, cred că cel mai potrivit ar fi să solicitaţi un comunicat de presă, pentru că asta este uzanţa pentru astfel de situaţii. E cert că sunt anumite persoane care sunt suspecte în dosar, există suspiciunea – sub rezerva, sigur, a prezumţiei de nevinovăţie – că s-au comis o mulţime de infracţiuni cu ocazia organizării concursului pentru posturile de directori, unde un candidat de la 5.60 a sărit în mod spectaculos la nota 7 în urma recorectărilor. Se pare că sunt persoane de la vârful învăţământului bihorean care ar fi fost implicate în comiterea unor astfel de infracţiuni”, a spus el.