Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că în prezent se efectuează evaluări cu privire la prejudiciile financiare cauzate de decizia Austriei de a bloca intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.
Mai mult, aceste prejudicii nu se referă doar la impactul financiar, ci și la negarea acestor țări a unuia dintre cele mai mari beneficii europene: libertatea de mișcare, spune șefa Parlamentului European.
„Desigur, atunci când se întâmplă un astfel de eveniment, se fac calcule asupra prejudiciilor financiare. Cât costă așteptarea la granițe? Nu este doar despre impactul financiar.
Cu 12 ani în urmă, Comisia Europeană a decis că aceste țări ar trebui să intre în spațiul Schengen, iar Parlamentul European a subliniat că nu există niciun motiv legal sau politic pentru ca aceste țări să fie excluse de la libertatea de mișcare oferită de Uniunea Europeană”, a subliniat Roberta Metsola la Strasbourg.
Aceste declarații au fost făcute în contextul în care Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România, a solicitat o analiză a costurilor suplimentare pentru țară ca urmare a respingerii intrării în spațiul Schengen din partea Austriei, care a utilizat dreptul de veto.
Potrivit declarațiilor ministrului, prejudiciul total ar putea atinge aproximativ 2% din PIB, adică aproximativ 6 miliarde de euro.
„În decembrie, când s-a luat această decizie (de către Austria – n. red.) de a respinge aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, s-a luat o decizie pentru țări care așteptaseră ani de zile pentru un răspuns negativ. Cum putem justifica un astfel de mesaj, noi, ca europeni?”, a adăugat Metsola în deschiderea sesiunii parlamentare europene de la Strasbourg, potrivit ZF.ro
Europarlamentarul Vlad Gheorghe a mers personal în Parlamentul de la Viena unde a lasat factura pe care austriecii trebuie să o plătească pentru decizia de a bloca complet nejustificat aderarea României la Schengen. Această factură pe un an de zile este în cuantum de peste 11 miliarde de euro, ce trebuie să fie plătită românilor după ce au fost privați de dreptul de liberă circulație în spațiul Schengen, scrie Podul.ro.
Anul trecul, la consiuliul JAI din 8 decembrie, România și Bulgaria au fost blocate de Austria și Olanda, invocând în mod fals faptul că „Spațiul Schengen nu funcționează”, dar au permis Croației acest lucru să se alăture de la 1 ianuarie 2023. Motivele invovate de austrieci sunt migrația ilegală, deși România a demonstat inclusiv prin date oficiale ale Uniunii Europene că nu se află pe ruta migranților.