Prima pagină » Actualitate » Șefa Secției ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, audiată de anchetatori

Șefa Secției ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, audiată de anchetatori

Șefa Secției ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, audiată de anchetatori

Șefa Secției ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, Florina Pompilian, va fi audiată, marți, de anchetatori, în dosarul în care au fost arestate preventiv două doctorițe. Cele două sunt acuzate de procurori că ar fi provocat moartea unui pacient internat la terapie intensivă prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină.

Procurorii au extins ancheta în dosarul Pantelimon. Cinci dosare de moarte suspectă au fost deschise, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, anterior sesizării privind decesele care ar fi fost cauzate de scăderea dozelor de noradrenalină din secţia de terapie intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au transmis că sunt intersați de rezultatele celor cinci morți pentru care s-a extins ancheta și că nu se fac exhumări.

UPDATE 12:00 – Șefa Secției ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, Florina Pompilian, a ajuns la audieri. Aceasta are calitate de martor și a venit însoțită de un avocat.

Conform reprezentanților Parchetului Tribunalului București, șefa Secției ATI va fi audiată la ora 12:00, la Serviciul Omoruri.

Principala ipoteză a deceselor de la ATI Pantelimon este administrarea incorectă a substanței noradrenalină. Cele două doctorițe, Dr. Mirela Păiuș și dr. Maria Miron, au fost reținute de procurori, apoi arestate preventiv de Tribunalul București pentru omor calificat și tentativă de omor.

Potrivit surselor din anchetă, procurorii urmează să analizeze foile de observație ale acestor pacienți, pentru a afla cum li s-a administrat noradrenalină.

Foaia de observație a pacientului de 54 de ani care a murit după un stop cardio respirator la o oră după ce i-ar fi fost redusă doza de noradrenalină de la 20 de ml pe oră la 1 ml este considerată principalul mijloc de probă care stă la baza acuzației de omor calificat. O altă dovadă este fotografia făcută injectomatului cu care i-a fost administrat medicamentul pacientului din acest caz.

„Procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt: având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.

Pe 4 aprilie 2024, la ora 13:17, cele două doctoriţe, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, spun anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, înainte ca cele două doctorițe să îi scadă, pentru a doua oară, doza de noradrenalină, starea pacientului se îmbunătățise.

„Pacientul în vârstă de 54 de ani a fost internat în spital în data de 17 martie, iar pe fondul agravării stării de sănătate a fost transferat la ATI în data de 25 martie. În data de 26 martie are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătăţit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 4 aprilie are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină şi survine decesul”, a transmis un reprezentant al Parchetului.

Ce arată expertiza INML solicitată de procurori în cazul Noradrenalinei – „nora”

Expertiza medico-legală efectuată de INML „Mina Minovici” București a confirmat că reducerea bruscă a dozei de Noradrenalină, decisă de cele două doctorițe de la „Sf. Pantelimon” a fost o greșeală gravă care a dus la decesul pacientului.

În actul prin care au solicitat arestarea celor două cadre medicale, procurorii au subliniat că existența unei legături de cauzalitate între scăderea ratei de Noradrenalină și decesul pacientului este clar demonstrată.

CITEȘTE ȘI:

STENOGRAME: Discuție halucinantă între „Doamna cu coasa” de la „Sf. Pantelimon” și iubitul ei: „Tre’ să-l lași pe Cel de Sus să decidă”

Medicul Răzvan Jitianu, singurul medic care acceptă postul de MANAGER interimar la Sf Pantelimon. Colegii lui se feresc de această răspundere

DOSARUL morților suspecte, de la Spitalul Pantelimon, se complică! Un al treilea medic, cu aceleași „practici”, apare în referatul procurorilor

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și