Florina Pompilian, șefa secției ATI de la Spitalul Pantelimon, a anunțat că medicii anesteziști își vor continua activitatea, după ce inițial au amenințat cu demisiile din gărzi și din spital, pentru a se muta în locuri unde nu sunt „călcați în picioare”. Ea a acuzat presa de crearea unor „presiuni” care împiedică medicii să-și desfășoare activitatea.
Este o situaţie de criză, nu putem să renunţăm aşa, dintr-o dată şi suntem dispuşi să ne continuăm cu efort activitatea, cu rugămintea să ne lăsaţi să ne facem treaba. Pentru toată mass media. Nu amestecăm procesul penal. Cine e vinovat să plătească, dacă se va demonstra. Dar suntem oameni care ne desfăşurăm activitatea în mod corect. Noi asta facem, salvăm oameni, deocamdată facem gărzi, vedem cât de severă va fi presiunea, pentru că nu se poate lucra în astfel de condiţii. Nu şantajăm pe nimeni, a declarat şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon Florina Pompilian, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
Presiunea vine de la dumneavoastră. Suntem denigrați, suntem denigrați ca specialitate medicală și ca colectiv, suntem denumiți gunoaie umane, le-a spus Florina Pompilian jurnaliștilor.
„Mass-media exercită o presiune foarte mare asupra medicilor din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din Capitală” este concluzia la care s-a ajuns în urma întâlnirii dintre ministrul Rafila și medicii din cadrul unității spitalicești. Mai mulți dintre aceștia și-au depus demisiile, care nu le-au fost acceptate, pe motiv că nu pot munci sub asemenea presiune la care sunt supuși de la izbucnirea scandalului penal. Două cadre medicale sunt acuzate, de organele de anchetă, de omor calificat, pentru că ar fi micșorat în mod voit cantitatea de noradrenalină a unui bolnav care, ulterior, a decedat din această cauză. Ancheta mai vizează și alte morți suspecte, din spital, în rândul pacienților. Potrivit declarațiilor ministrului și medicilor, presa este vinovată pentru că personalul medical nu mai vrea să-și continue treaba.
E vorba însă de o presiune foarte mare care se exercită asupra lor, inclusiv în mass-media. Sunt oameni care fac gărzi, care salvează în fiecare an, fiecare dintre ei, sute de vieți și nu pot să lucreze într-o situație de presiune și mai ales de denigrare, atât profesională cât și umană. I-am înțeles, am discutat cu ei și o să vă spună imediat, doamna doctor Pompilian (n.r Florina, șefa ATI). Discuțiile au fost, au durat aproape 2h. I-am convins să își continue activitatea în perioada următoare, însă trebuie să le recunoaștem statutul profesional, eforturile pe care le fac, să-i respectăm, pentru că lucrul acesta face posibil un act medical de bună calitate.