Prima pagină » Actualitate » Șefii din instituțiile de stat NU mai pot să le mărească salariile bugetarilor din subordine/ Care este motivarea Executivului?

Șefii din instituțiile de stat NU mai pot să le mărească salariile bugetarilor din subordine/ Care este motivarea Executivului?

Șefii din instituțiile de stat NU mai pot să le mărească salariile bugetarilor din subordine/ Care este motivarea Executivului?

Executivul condus de Marcel Ciolacu a aprobat, în ședința de guvern de joi, o ordonanță de urgență (OUG) prin care le interzice ordonatorilor de credite să stabilească drepturi de natură salarială pentru angajații din subordine. Astfel, șefii de instituții publice nu mai pot mări salariile propriilor angajați, decât în baza unui cadru legal. 

Actul normativ prevede ca, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, conducătorii autorităților sau instituțiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite în legislația specifică în vigoare, spune Palatul Victoria.

Astfel, se reglementează și faptul ca instituțiile publice, indiferent de modalitatea de organizare și finanțare, nu vor mai putea raporta în categoria arierate eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăți restante.

Prin actul normativ se va debloca situația existentă în prezent în cazul unor instituții publice, astfel încât să-și poată desfășura în continuare activitatea pentru care au fost create, precizează Guvernul.

Eventualele provizioane înregistrate în contabilitate de instituțiile publice, pentru categoriile de datorii față de personal, reprezentând drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se anulează.

Potrivit OUG-ului adoptat joi, Executivul ține cont de faptul că în lipsa reglementărilor specifice pentru aceste categorii de cheltuieli se pot crea blocaje în funcționarea unor instituții importante ale Statului Român dar și de faptul că aceste categorii de cheltuieli au caracter excepțional, nu sunt reglementate prin acte normative specifice și pot genera serioase probleme în finanțarea cheltuielilor curente ale Statului Român ținând cont de volumul mare de cheltuieli pe care acestea le reprezintă, inclusiv prin înregistrarea de arierate la bugetul public fără o bază legală existentă în acest sens.

OUG-ul adoptat astăzi poate fi consultat – AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Coaliție incompletă. Nicolae Ciucă intră între Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan. Europarlamentarul nu participă la ședința de joi

VIDEO | Câciu spune că România are rambursate 85% din fondurile europene alocate/ Noua prognoză se bazează clar pe un trend descendent al inflației

Citește și