Statul român vrea un control mai strict al comerțului online. Vorbind la conferința de lansare a campaniei „Acceptă plata cu cardul”, președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a ridicat problema tranzacțiilor pe Internet, care generează venituri uriașe, nedeclarate la Fisc.
Lucian Heiuș, șeful ANAF, a arătat că peste 20.000 de oameni au făcut comerț online – vânzări cumulate de 2 miliarde de lei – și nu au raportat veniturile la Fisc.
„La primul termen de depunere a declaraţiei 395, cea pe care am implementat-o anul trecut – şi a fost depusă de firmele de curierat -, din păcate, pe analizele pe care le-am făcut, am constatat nişte lucruri pe care noi le previzionam că se întâmplă”, a declarat Heiuș.
„Foarte, foarte multe din vânzările în sistem online, prin aceste platforme – şi care au fost duse prin curier cu plata ramburs -, nu au fost declarate sub nicio formă. Peste 20.000 de oameni care au vândut prin acest mecanism, cumulând împreună 2 miliarde de lei, nu au depus nicio declaraţie”, arată șeful ANAF.
„Cea mai mare sumă a fost la o persoană care a vândut anul trecut de 44 milioane lei produse cosmetice, fără să depună nicio declaraţie (…) Acum am identificat-o, pentru că toate plăţile au fost făcute prin ramburs” – Lucian Heiuș, șeful ANAF
În opinia președintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, mediul online reprezintă „un loc în care se produce evaziune fiscală… plata aceasta cu numerar, inclusiv pentru comerţul online. Şi este încă un motiv care, pe noi, cei care stăm la aceasta masă, ne-a convins că trebuie, împreună, să demarăm această campanie de plată cu cardul, care este în beneficiul tuturor”.
La începutul lunii martie, Heiuș declara că inspectorii ANAF au descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei, într-o lună, menţionând că în acele cazuri este vorba despre evaziune fiscală.
„Le mulţumesc marilor firme de curierat că au depus această declaraţie (n.r. – declaraţia 395). Deja avem informaţii foarte clare şi sunt în pregătire nişte acţiuni ale Antifraudei pe aceste mecanisme. Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei într-o lună. Deci, acolo clar că este evaziune fiscală şi deja suntem în faza finală. Cred că la începutul lunii aprilie câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă”, anunța Lucian Heiuş cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022.